Teoria muzykiCałość zagadnień obowiązujących w szkołach I stopnia
33,00 zł212 str. A5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Instrumenty » Wiolonczela

Jaka jest postawa Wiolonczelisty

Budowa wiolonczeli, strojenie wiolonczeli, akcesoria

Postprzez monikatoja » 13 mar 2011, o 13:13

Witam.Prosze o pomoc w zwiazku z postawa wiolonczelisty.Chcialabym sie dowiedziec jak ustawione sa nogi , jak rece, gdzie i w jaki sposob zaciskaja sie palce,jakie ruchy wykonywane sa prze rece,jak ustawiona jest glowa, kregoslup.Dziekuje z gory za pomoc.
monikatoja

Postprzez yamada » 14 mar 2011, o 00:15

jak ustawione są nogi? to chyba oczywiste, że wiolonczela musi być pomiędzy nogami. warunek jest taki, żeby stopy leżały całe na ziemi, a nie na paluszkach; nie mają się przytulać do nóżek krzesła. prawe ramię ma być mniej więcej na wysokości klatki piersiowej; nie za wysoko, nie za nisko. lewe ramię ma się nie przytulać do ciała, ma być przestrzeń pomiędzy łokciem a ciałem. gdy przechodzi się do grubszej i dalszej struny, wyciągnąć lewy łokieć - pamiętać również o kciuku, żeby nie spinać. paluszki na strunach mają być zaokrąglone, a nie proste czy co tam jeszcze xD głowa? :shock: nie wiem, jak mam na to pytanie odpowiedzieć, gdyż każdy ze swoją główką robi co chce :P no ba, plecki wyprostowane, nie siedzieć zgarbionym - zresztą nie wypada w takiej pozycji garbić się ^.^ ruchy wykonywane przez ręce - hmmm... powiem tak: prawa ręka dzierżąca smyczek; operować smyczkiem tak, by ręka w trakcie gry nie była całkowicie prosta; ma być zawsze, choć w niewielkim stopniu, zgięta.

i nie wiem, co jeszcze napisać xD w każdym bądź razie mam nadzieję, że pomogłam. muszę mieć konkretne pytania, więc jeśli będzie trzeba, śmiało się pytaj :)
yori kesshite...
yamada

Pochwały: 1

Postprzez rimedio » 15 kwi 2011, o 20:04

Ja gram na trzy sposoby, zależne od tego co i gdzie gram.

Otóż:
(1)jak chcę klasycznie lub ...romantycznie, to najczęściej robię to (: na pufie lub kanapie. Nóżka ma wtedy długość jakieś do 30 cm (niestety - smyk czasem zaczepia o kolana, garbię się wtedy). (2)Mam specjalny stołek barowy, na którym nóżkę wyciągam na maksa - pozycja (nogi, plecy) najbardziej chwalona przez nauczycieli i wiolonczelistów (wtedy gram róznie). (3)Gram też na stojąco http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... k_2009.jpg - np tak, gdy chcę się wyszaleć (: emocje wyciekają "efkami"...
rimedio

Postprzez Nev » 16 kwi 2011, o 16:01

Do rimedio: jak podtrzymujesz wiolkę podczas grania na stojąco? Jakieś specjalne techniki, czy po prostu mocno dociskasz struny? I jak wyciągniesz maksymalnie nóżkę, nie buja Ci się cały instrument? Pytam, bo nie raz już próbowałam brzdąkać na stojąco i o ile puste struny wychodzą jako-tako, to zagranie innego dźwięku nie wchodzi w ogóle w rachubę i nie wiem, czy to kwestia wprawy, czy może coś robię źle ;-)
Nev

Reklama

Powrót do Wiolonczela