jak ustawione są nogi? to chyba oczywiste, że wiolonczela musi być pomiędzy nogami. warunek jest taki, żeby stopy leżały całe na ziemi, a nie na paluszkach; nie mają się przytulać do nóżek krzesła. prawe ramię ma być mniej więcej na wysokości klatki piersiowej; nie za wysoko, nie za nisko. lewe ramię ma się nie przytulać do ciała, ma być przestrzeń pomiędzy łokciem a ciałem. gdy przechodzi się do grubszej i dalszej struny, wyciągnąć lewy łokieć - pamiętać również o kciuku, żeby nie spinać. paluszki na strunach mają być zaokrąglone, a nie proste czy co tam jeszcze xD głowa?

nie wiem, jak mam na to pytanie odpowiedzieć, gdyż każdy ze swoją główką robi co chce :P no ba, plecki wyprostowane, nie siedzieć zgarbionym - zresztą nie wypada w takiej pozycji garbić się ^.^ ruchy wykonywane przez ręce - hmmm... powiem tak: prawa ręka dzierżąca smyczek; operować smyczkiem tak, by ręka w trakcie gry nie była całkowicie prosta; ma być zawsze, choć w niewielkim stopniu, zgięta.
i nie wiem, co jeszcze napisać xD w każdym bądź razie mam nadzieję, że pomogłam. muszę mieć konkretne pytania, więc jeśli będzie trzeba, śmiało się pytaj :)