Moja koleżanka gra na skrzypcach już ponad 2 lata i postanowiła sobie kupić skrzypce elektryczne.
Mam pytanie do Was: Co sądzicie o skrzypcach z tematu? Ewentualnie jakie skrzypce wybrać do ok. 2000-2300?
Pozdrawiam
znfgnu pisze:Jestem tu nowy więc witam wszystkich![]()
Moja koleżanka gra na skrzypcach już ponad 2 lata i postanowiła sobie kupić skrzypce elektryczne.
Mam pytanie do Was: Co sądzicie o skrzypcach z tematu? Ewentualnie jakie skrzypce wybrać do ok. 2000-2300?
Pozdrawiam
kalapucka pisze:Witam, gram 8 lat na skrzypcach do tej pory cały czas na klasycznych, ale chciałabym spróbować swoich sił na elektrykach, zdarza mi się grać na scenie i jest wielokrotnie problem z nagłośnieniem. Po pierwsze, chciałabym się dowiedzieć, czy takie skrzypce maja wieksze/mniejsze/takie same możliwości wykonawcze jak klasyczne. Po drugie, czy elektryczne skrzypce Yamahy czy Fendera są warte swojej ceny, a jeżeli nie, to jakie polecacie, ewentualnie jakich nie polecacie. No i po trzecie, co jeszcze muszę mieć koniecznie do tych skrzypiec.:)
Lan Hikari pisze:Najczęściej skrzypkowie grają z małymi mikrofonami jeśli zależy im na brzmieniu. Elektryczne jak wiadomo nie mają tego czegoś i nie czuć w nich tej głębi dźwięku, w końcu coś za coś
wirher pisze:Witam! Ostatnimi czasy zastanawiam się nad zakupem skrzypiec elektrycznych. Nie chcę kupować czegoś słabego, ale też zależy mi nad dalszą, prawidłową nauką. Wiem, że instrumenty elektryczne dużo więcej wybaczają, a dźwięk nie jest "tak pełny" jak klasycznego instrumentu. Pomyślałem, że lepiej będzie kupić profesjonalny mikrofon mocowany blisko strun, lecz tu nie jestem pewien -
1. Czy dzięki temu będę mógł tylko nagrać dźwięk skrzypiec w dobrej jakości,
2. Czy będę mógł podłączyć się do wzmacniacza i korzystać z gamy przesterów, itp?
Wybaczcie za, może tak banalne dla was, pytania, lecz nigdy nie miałem do czynienia z nagrywaniem dźwięku instrumentów. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
Nie piszemy dwóch postów pod sobą. rzępoła
StradiAg pisze:Witam . Gram na skrzypcach klasycznych od 7 lat i dotychczas grałam muzykę klasyczną. Uczę się w szkole muzycznej i chodzę do gimnazjum. Interesuję się także muzyką: metal/rock i podgatunkami tych rodzajów muzyki. Od niedawna gram w zespole w składzie z dwiema gitarami elektrycznymi i basową.
Bardzo ciekawi mnie mocne brzmienie skrzypiec i myślę nad zakupem elektrycznych (ale chciałabym uzyskać niższe dźwięki, dlatego chodzi mi o 5 strunowe z piątą struną C). Zależy mi na dobrej jakości sprzętu. Mój tata zajmuje się elektroniką i kiedyś grał na gitarze. Rozmawiałam z nim i powiedział, że w skrzypcach elektrycznych najmniej ważne jest drewno, ponieważ elektryczne nie mają pudła rezonansowego i jakość dźwięku zależy od strun i przetwornika. kształt skrzypiec można by zamówić u lutnika i poradzić się fachowcy, bądź samemu kupić dobrej jakości przetwornik. Widziałam też skrzypce elektryczne z progami tak jak na gitarze. I mam kila pytań dotyczących tego tekstu :)
- Jakiej firmy przetwornik polecacie? zależy mi na mocnym brzmieniu, w stylu gitary elektrycznej
- Czy drogo wyszłyby zamówione skrzypce u lutnika?
- Jakie struny polecacie?
- Czy progi przy skrzypcach to dobry pomysł?
Gdyby mogli mi Państwo polecić jakieś modele skrzypiec, albo firmy produkujące dobrej jakości instrumenty elektroniczne, bardzo proszę o pomoc :)
Z góry dziękuję :)!
violinator pisze:zajrzyj tu http://www.stradi.pl
widziałem niedawno pięciostrunowe skrzypce elektryczne robione przez stradiego. kosztowały coś koło 2000 zł ale nie było porównania do Gewy itp. brzmiały super, były baaardzo wygodne a sygnal byl tak mocny ze myślałem ze piec rozniesie![]()
myślę że progi na skrzypcach to nieporozumienie - to zupełnie inna technika artykulacji dźwięku
pivovarit pisze:StradiAg: od siebie mogę polecić skrzypce od NS Design.
http://thinkns.com/
Są chwalone za brzmienie i "acoustic-feel".
W Europie dostępne tylko przez http://www.thomann.de/
Są modele 5-cio strunowe:)
"Czy drogo wyszłyby zamówione skrzypce u lutnika?"
- a ile to jest dla Ciebie "drogo"?
"Czy progi przy skrzypcach to dobry pomysł?"
- a po co Ci progi, jeśli umiesz grać bez nich? ;)
Pamiętaj, że do elektryka potrzebujesz dobrego wzmacniacza, który też swoje kosztuje.
A tata generalnie ma racje, ale drewno i dokładność wykonania instrumentu ma wpływ na to jak te struny wybrzmiewają:)
blocked97 pisze: napisał(a):Czy piecyk do gitary elektroakustycznej Laney LA20C będzie też pasował do skrzypiec elektrycznych?
Mam skrzypce elektryczne, więc zależy mi właśnie na piecyku, a nie na mikrofonie czy czymś podobnym.
Proszę o pomoc, jestem początkująca w tych sprawach (na zwykłych skrzypcach gram już dłługo, ale teraz to co innego), a z moich znajomych nikt nie da mi 100% pewności, więc zwracam się do Was z tym pytaniem.
Z góry dziękuję.
Pozwoliłam sobie przenieść Twój post do już istniejącego wątku - myślę, że pasuje. rzępoła
Reszka pisze:Jednak zdecyduje się na skrzypce elektryczne, a nie na mikrofon czy przystawkę. Zależy mi na profesjonalnym pięknym brzmieniu, niezbyt dużej wadze instrumentu, wygodzie grania ...
Reszka pisze:Może to tak wygladac, wymagania które wymieniłam chce znalezc w skrzypcach elektrycznych. Nie wiem czy użadza mnie miktofon jesli gram w zespole metalowym z trzema gitarami, całym zestawem, wokalem, wiolonczelą i szałamaja w podkłądzie. Gram aktualnie na Staggach i waga jest znośna, ale brzmienie mnie nie satysfakcjonuje ani też wygoda szyjki i gryfu. Mikrofon jak najbardziej jakis konkretny też mozecie mi polecic bo moge go potrzebować do wykonywania muzyki dawnej. Nie wiem sama co zrobic. Przystawka wykluczona, to wiem na pewno. Budzet aktualnie niewielki, ale bede zbierac. Czy skrzypce Jamaha SV 120 sie nadaja? Moze mi ktoś zrecenzować wady i zalety konkretnych modeli, tych w przedziale 3000 - 3500 zł?
Reszka pisze:Może to tak wygladac, wymagania które wymieniłam chce znalezc w skrzypcach elektrycznych. Nie wiem czy użadza mnie miktofon jesli gram w zespole metalowym z trzema gitarami, całym zestawem, wokalem, wiolonczelą i szałamaja w podkłądzie. Gram aktualnie na Staggach i waga jest znośna, ale brzmienie mnie nie satysfakcjonuje ani też wygoda szyjki i gryfu. Mikrofon jak najbardziej jakis konkretny też mozecie mi polecic bo moge go potrzebować do wykonywania muzyki dawnej. Nie wiem sama co zrobic. Przystawka wykluczona, to wiem na pewno. Budzet aktualnie niewielki, ale bede zbierac. Czy skrzypce Jamaha SV 120 sie nadaja? Moze mi ktoś zrecenzować wady i zalety konkretnych modeli, tych w przedziale 3000 - 3500 zł?
Nowe skrzypce Silent SV-130 to następca znanego modelu SV-120. Dopasowując jakość SV-130 do dzisiejszych wymagań i potrzeb, projektanci firmy Yamaha zawarli w tym instrumencie wszystkie pozytywne cechy wcześniejszych modeli oraz dodali kilka dodatków. Aby zoptymalizować jakość brzmienia wyjście ¼” Jack zostało zintegrowane w korpusie instrumentu.
maciekmen21 pisze:Witam. Planowałem kupić skrzypce elektryczne. Przeszukiwałem Internet, oglądałem różne oferty i znalazłem jeszcze jeden rodzaj skrzypiec elektrycznych, skrzypce ciche "Silent". Mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę między tymi dwoma rodzajami?
Derry pisze:Wiesz, możesz grać bez pieca, ale dźwięk będzie ledwo słyszalny. Dla siebie możesz podłączyć zwykłe słuchawki, takie jak do komputera (ew. z przejściówką na dużego jack`a). Żeby ktoś inny Ciebie posłuchał, to wypadałoby mieć jakiekolwiek nagłośnienie, najlepiej, rzecz jasna, piec.
Nieprawda - po podłączeniu zwykłych sluchawek będzie ledwo słychać cokolwiek(jeśli w ogóle) i to prawdopodobnie tylko w jednym kanale. Potrzebny jest przedwzmacniacz
Tutaj moje pytanie, co Wy o tym sądzicie? Skrzypce oczywiście dla totalnego laika w temacie instrumentów smyczkowych do grania amatorskiego (w domu) lub, jeśli okaże się, że skrzypce to dla mnie coś więcej niż chwilowa zajawka, koncerty w niewielkich klubach.
Proszę o opinie na temat tych skrzypiec i ewentualnie inne propozycje skrzypiec elektrycznych do tysiąca złotych :)
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam.