Zasady muzykiPrzygotowanie do nauki harmonii, podstawy akustyki, dynamiki, artykulacji
29,00 zł180 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Repertuar

Znane i mniej znane koncerty skrzypcowe

Dział poświęcony repertuarowi, nutom, nagraniom

Postprzez rzepola » 2 gru 2011, o 13:21

Mendelssohn, Bruch, Wieniawski, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski, Mendelssohn, Bruch, Wieniawski, Mendelssohn, ...
Większość uczniów w SM i ich skrzypków-rówieśników spoza szkoły, ma wielokrotnie okazję usłyszeć te same koncerty, grane w marny sposób podczas szkolnych koncertów i przesłuchań. Gdy przychodzi pora na nich, dość bezwiednie powielają repertuar swoich poprzedników, bez chęci znalezienia czegoś nowego, wykazania się kreatywnością. Są, oczywiście w tej materii chlubne wyjątki (np. izahe), ale nie da się ukryć, że to zjawisko masowe.
Proponuję w związku z tym uważne przyjrzenie się profilowi użytkownika HenriVieuxtemps na portalu YouTube: http://www.youtube.com/user/HenriVieuxtemps .
Dzieli się on wieloma w świetnie opracowany sposób (z zapisem nutowym na ekranie) filmami różnych koncertów skrzypcowych (i innych utworów). Ilu z nas, tak naprawdę, miało wcześniej okazję usłyszeć koncert Pergolesiego lub Tartiniego, lub utwory na skrzypce i orkiestrę Ysaye'go? Filmy HenriVieuxtemps są źródłem olbrzymiej wiedzy i inspiracji. Sama na ich podstawie dobieram niektóre elementy repertuaru, uczę się sztuki wykonawczej i zapoznaję się z brzmieniem akompaniamentu. Oczywiście zamieścił on również hity koncertowe (Czajkowski, Beethoven, ...), które zdecydowanie warte są obejrzenia z jednoczesnym śledzeniem tekstu.
Mam nadzieję, że kilkoro z Was zechce podążyć mniej utartą ścieżką i odczuje przyjemność z odkrywania mniej znanego repertuaru skrzypcowego.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez izahe » 10 gru 2011, o 18:12

Znam ten problem,
nie mogę ścierpieć właśnie tej rzeczy w szkołach muzycznych. Dzięki temu nigdy nie miałam ochoty grać takich koncertów jak Wieniawski, Mendelsohn, Lalo i Bruch- ale cóż podobno takie utwory WYPADA zagrać,
ale wybaczcie, nie mam ochoty grać czegoś co jest rąbane przez wielu uczniów- którzy jeszcze nie powinni tego grać bo: a) są niedojrzali b) nie domagają technicznie...
no i obraz pięknych koncertów przewraca się do góry nogami tak że nie potrafimy ich już słuchać, a co dopiero grać...
Jeśli chodzi literaturę skrzypcową to raczej nie mamy niedoboru tak jak np. kontrabasy z 11 utworami na krzyż... i profesorowie mogliby się troszkę bardziej wysilić dobierając na programy, mimo iż wiem że pewien kanon utworów powinien mieć każdy skrzypek opanowany... moim zdaniem problem leży w programie nauczania, coś jest nie tak, nie wiem co, wiem jedno- patrząc na poziom grających- jest coraz to gorszy, nie tylko ja to widzę (tak mi powiedział mój profesor po egzaminach wstępnych do II stopnia, prawie nikt nie powinien się dostać- smutne)
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Reklama

Powrót do Repertuar