Materiały do ćwiczeń harmonicznychInteresujące i instruktywne przykłady z literatury muzycznej do harmonicznej analizy
45,00 zł336 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Kącik lutniczy

Wymiana podstawka

Dział dla amatorów lutnictwa. Porady, artykuły...

Postprzez Dori » 27 wrz 2011, o 13:23

Pytanie do lutników i skrzypków.

Ile może kosztować wymiana podstawka? Samego podstawka nie posiadam, musiałabym go także u lutnika zakupić. Zapytałam o to tego, do którego dotąd chodziłam i aż mnie zatkało, może z niewiedzy, a może to nieporozumienie. Powiedział, że 120 złotych. Czy to jest normalna cena??? Skrzypce 1/2.
Rodziców zapraszam na forum: "Dzieciaki ze szkół muzycznych"
http://forum.gazeta.pl/forum/f,45595,Dzieciaki_ze_szkol_muzycznych.html
Dori

Postprzez mbrodowski » 27 wrz 2011, o 13:47

ja wymieniłem sam, z internetu można się nauczyć wiele. surowy można kupić na allegro lub w sklepach internetowych na parenaście złotych, warto z takim jak już iść do lutnika, do ten pewnie policzyłby więcej
mbrodowski

Postprzez Dori » 27 wrz 2011, o 13:52

Zadzwoniłam do konkurencji - powiedział, że podstawek trzeba dobrać do skrzypiec, ale chce za wymianę 70 złotych, razem z podstawkiem, poza tym pocieszył mnie, że stary podstawek może się jednak jeszcze nadawać. To brzmi już inaczej. A z tym uczeniem się z internetu to też dobry pomysł, bardzo dużo się stamtąd nauczyłam, tym razem jednak skorzystam z usługi fachowca.
Dori

Postprzez izahe » 27 wrz 2011, o 13:56

Dori, podstawki są różne, tańsze i droższe, gorsze i lepsze....
to też pewnie może być powód aż tak wysokiej ceny! Ale nie sądzę żeby aż tyle kosztowało wymienienie i dopasowanie podstawka, hmmm ciekawe ile by wziął za ustawienie duszy w takim razie! Zapytaj się, jaki podstawek chciał włożyć i czy jakbyś przyniosła mu podstawek to ile by wziął za robociznę.
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez mbrodowski » 27 wrz 2011, o 15:25

dodam, że te podstawki poniżej 20zł to nie jest nie wiadomo co, ja kupiłem Aubert ** za 14 zł a widziałem potem nawet nie wiele droższy Aubert ***
mbrodowski

Postprzez Ovation » 27 wrz 2011, o 19:59

Wymiana podstawka to prosty zabieg dla fachowca ;), ale już ceny podstawków mogą kształtować się nawet ok 100zł. Wymiana zajmuje ok dwóch godzin... Cena za wymianę kształtuje się miedzy 40zl a 80zl + cena podstawka. Co do wymiany samodzielnej... ;D bez odpowiednich narzędzi, idealnego spasowania (nie papierem ściernym tylko ostrym dłutem) odpowiedniego skrojenia, zrobienia grubości podstawek nie jest nic wart i nie pokazuje pełnych możliwości instrumentu. :)... Ale chętnie zobaczył bym w internecie jak wymienia się podstawek ;D. Nie wiem jak u innych u nas, jeśli klient przychodzi z instrumentem moim lub Ojca, ;) ta usługa jak i wymiana duszy jest darmowa;).

Ps. Co do ceny aubertów, to są oryginalne Francuskie i tanie podróbki Niemieckie. Dobry aubert zaczyna się od ok 75zł do nawet 150 zł. Równie dobre lub lepsze są podstawki firm Despiau i Milo Stamm.
Praca to moja pasja
http://www.lutnik.eu/
pracownia@lutnik.nazwa.pl
http://www.facebook.com/pages/Pracownia-Lutnicza-Kowalscy/135996006457934
Ovation
Lutnik

Pochwały: 1

Postprzez Dori » 27 wrz 2011, o 22:39

Jestem niemal pewna, że podstawek byłby najtańszy, bo ten pierwszy lutnik oferował mi też najtańsze struny. Co ciekawe, to chciał sobie policzyć za zakładanie nowych strun, choć przecież i tak musiałby je założyć przy wymianie podstawka.

Ten tańszy lutnik, u którego już byłam twierdzi, że chyba ten dotychczasowy podstawek ustawiał jakiś domowy lutnik, bo był bardzo wysoki, do tego źle spiłowany, co wyjaśniło dlaczego ona często zahacza o d grając na a. Od razu wyjaśniam, że nie byłam z nimi u lutnika po tym, jak pożyczyłam skrzypce ze szkoły półtora roku temu, więc nie wiem, kto go ustawił. Nauczyciel na lekcji najpierw mówił, że trzeba się z nimi przejść do lutnika, ale potem zmienił zdanie, założył nowe struny (kazał kupić najtańsze, które brzmiały kiepsko) i na tym koniec.

Ogólnie wszyscy chyba, razem z nauczycielami uważają, że dziecięcymi skrzypcami nie ma się co przejmować, nie warto inwestować, struny najtańsze, skrzypce mogą być chińskie, bo i tak brzmi to kiepsko i tak, wiele się nie zmieni. Efekt był taki, że dotychczasowy podstawek jest za wysoki, spokojnie jest z czego spiłować, nie trzeba wymieniać. Ustawiony jest tak wysoko, jak nie ustawia się nawet dorosłym i lutnik był zaskoczony, że ona sobie z tym radziła. Przy okazji okazało się, że podstrunnicę trzeba wyrównać, bo są wyżłobienia od strun. Miejmy nadzieję, że to wszystko wpłynie znacząco na komfort gry i na jej jakość.

Tak więc do lutnika jak do dentysty, 1-2 razy do roku warto się przejść. Ja o tym nie wiedziałam.

Duszę ten pierwszy lutnik ustawił nam za darmo, ale robił to w skrzypcach 1/4, które od niego kupiłam w ramach komisu. Nie wiem ile by policzył za takie obce skrzypce. Jeśli przygotowanie podstawka trwa rzeczywiście 2 godziny, to 70 złotych jest ceną uczciwą, 120 chyba już nie, przy założeniu tej najtańszej wersji.
Dori

Postprzez mbrodowski » 28 wrz 2011, o 10:23

te ceny Auberta to wersje deluxe:
http://www.violins.ca/supplies/bridges/ ... ubert.html

Nie wiem czemu to takie niemożliwe, mając o dziwo ostre dłuto, samemu dopasować podstawek - dopasowanie, wysokość i grubość, a w internecie naprawdę to jest tylko trzeba poszukać. Wiadomo, że lutnik nie będzie do tego namawiał do to szkodzi jego interesowi, ale jak ma się tylko jednego lutnika w okolicy, który za dopasowanie tylko nóżek podstawka, ustawienie duszy i nasmarowanie kołków woła 300 zł czyli prawie tyle ile kosztowały moje skrzypce; to trzeba samemu pokombinować.
mbrodowski

Postprzez Dori » 28 wrz 2011, o 12:32

Majstrowania przy swoich skrzypcach, jak i związanego z tym ryzyka nikt nie może ci zabronić. To nie jest niebezpieczne :) A ten lutnik to już ostro przesadził. Wcale ci się nie dziwię. Przy takich cenach z pewnością trudno o klientów, nawet monopoliście.
Dori

Postprzez jagmic » 7 paź 2011, o 22:21

Cena 120 zł jest trochę wysoka . Ovation dobrze pisał. ceny podstawków są różne i te lepsze rzeczywiście kosztują kilkadziesiąt złotych. Ale warto bo podstawek przenosi drgania na górną płytę . Jeśli jest niewłaściwie dopasowany brzmienie może być kiepskie. Ja zapłaciłem u krakowskiego lutnika za wymianę duszy i podstawka łacznie 120 zł i to jest w miarę przyzwoita cena
jagmic

Reklama

Powrót do Kącik lutniczy