przez Dori » 21 kwi 2010, o 20:07
Taki temat na pewno będzie potrzebny, a uznałam, że tego ze starego forum nie warto przenosić, bo dotyczy on i harmonii i kształcenia słuchu, a harmonia już jest w oddzielnym temacie.
Oto mój obecny problem:
Mój syn sporo się już na korepetycjach z panią rytmiczką nauczył. Regularnie też ćwiczy w domu, więc po trochu zaczyna dochodzić do rzeczy, które robią programowo w IV klasie na kształceniu słuchu, szczególnie przy powtórkach.
Ostatnio dostali takie zadanie, żeby śpiewać w domu gamy durowe do dwóch znaków i trytony z rozwiązaniem. O ile gamy do 3 znaków śpiewa już dość dobrze i triadę harmoniczną do nich, to z trytonami nie wiemy co zrobić. Czy ma śpiewać tryton do każdego stopnia gamy, czyli c-fis, d-gis itd, czy robi się to jakoś inaczej? Może tylko te, które są w obrębie gamy, czyli f-h i h-f? Jak myślisz? A to rozwiązanie?
Możecie mi podpowiedzieć? Szukam w sieci, ale jakoś nie mogę spotkać nic takiego, co pomogłoby mi to zrozumieć i w prosty sposób odpowiedzieć dziecku co ma zaśpiewać i dlaczego akurat to.
To dość pilne, bo jutro ma lekcję i chociaż pani stosuje wobec niego taryfę ulgową, to rozumiejąc o co chodzi więcej skorzystałby na lekcji.
Rodziców zapraszam na forum: "Dzieciaki ze szkół muzycznych"
http://forum.gazeta.pl/forum/f,45595,Dzieciaki_ze_szkol_muzycznych.html