Harmonia - Zbiór zadań i przykładówRozszerzenie dwutomowego podręcznika do Harmonii
32,00 zł68 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Hyde Park

Wakacje na kursie w Kołobrzegu :)

Miejsce na luźne dyskusje, niekoniecznie związane z muzyką.

Postprzez paranoja » 3 lip 2011, o 22:30

Ja będę w Kołobrzegu 17 lipca mniej więcej koło 10-11 rano :)

Wysyłam wszystkim zapisanym na kursy spakowane nuty, do utworów, które umieścił na liście na początku tematu Derry.
Niestety nie wszystkie udało mi się znaleźć, a tutaj wklejam listę brakujących. Jeśli komuś szczególnie czegoś brakuje i bardzo chciałby to zagrać, proszę o wysyłanie nut. Ale pamiętajmy, że raczej nie zagramy wszystkiego ;)
Brakuje więc:
1. Libertango
2. Obój Gabriela
3. Duet Szostakowicza ( nie wiem, o którym mowa! )
4. Kwartet Bacewicz ( również nie wiem który)
5. Titanic
6. Nothing else matters
7. Gumisie
8. Ojciec chrzestny
Dalej głównie rozrywka na kwartet, ale miy mówiła, że to ma.
Uważam, że nuty te, które wysłałam spokojnie mogą nam wystarczyć i są bardzo ciekawe.
Przeglądnijcie i wrzucajcie to, czego Wam bardzo brakuje :) Ja bym była szczęśliwa, jakby ktoś wrzucił Libertango!
paranoja
Administrator

Pochwały: 2

Postprzez Namizawa » 3 lip 2011, o 23:37

To jest ten duet Szostakowicza:
http://www.speedyshare.com/files/292732 ... witsch.pdf

Mam jeszcze jeden ale w formie papierowej,a że skanera brak to ujrzycie go niestety dopiero na miejscu
(http://www.youtube.com/watch?v=AnZ5xVjzoaE)

Ja zaś w Kołobrzegu będę ok 17:45.Wypatrujcie granatowego futerału w kwiatki ;-)
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez Derry » 4 lip 2011, o 03:12

Kwartet na czworo skrzypiec - nut nadal nie mam... O gumisiach ktoś coś wspomniał, to nie wiem. Szostakowicz z ostatniego zjazdu... Opusami i numerami nie będę operował :-P Libertango rano zeskanuję... Obój Gabriela, czyli temat z Misji ma Maks i Nami na stówę... Ja nie posiadam. Ojca chrzestnego nie pamiętam kto miał... Przyznać się! Nothing else matters odpada, bo mamy tylko opracowanie na 4 kontrabasy. Temat z Titanica zaimprowizujemy! Nauczę was xD Chyba, że ktoś znajdzie nuty na kwartet. Dla skrzypiec i altówki najlepiej by było w G-dur.

Szesnastego będę najwcześniej, bo ok. godz. 10.00 ;-) Przyjdę po yamadę na dworzec PKS... Potem wybierzemy się po Nami, chyba, że ktoś będzie od nich szybciej, aczkolwiek podejrzewam, że nikt nie będzie przede mną :-P

PS Tak yamado, ponoszę wiolkę - odciążę Cię ;p
GG: 9601799
E-mail: derry@poczta.onet.pl

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.
Pitagoras :)
Derry

Pochwały: 1

Postprzez yamada » 4 lip 2011, o 03:19

.
Ostatnio edytowano 23 paź 2011, o 13:19 przez yamada, łącznie edytowano 1 raz
yori kesshite...
yamada

Postprzez izahe » 4 lip 2011, o 13:35

a co ze mną, dostanę mimo że nie uczestniczę w kursie nutki?;)
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez Derry » 31 lip 2011, o 01:53

Było cudownie, mimo niektórych incydentów i nieciekawej pogody przez większość czasu. Ale miałem lenia antyćwiczeniowego na drugi tydzień :mrgreen:

A tak poza tym... Coś dla Nami i miy...

Obrazek

POSĄG XD!
GG: 9601799
E-mail: derry@poczta.onet.pl

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.
Pitagoras :)
Derry

Postprzez Namizawa » 31 lip 2011, o 10:43

Cudne,cudne.... :) :Ale wiesz CO jeszcze Derry? Szatan!" ach wspomnień czar :)
A nieciekawa pogoda czasem była ok,przynajmniej sobie poćwiczyliśmy sporo (tu mówię o sobie ;-) was nie kontrolowałam ;p),a padający deszcz nie przeszkadzał w okazjonalnym moczeniu nóg w morzu.
I to jedzonko.Już tęsknię za paniami z kuchni.
Podsumowując,czujecie że coś się zmieniło w waszej grze? Mi na ten moment ciężko na 100% ocenić,okaże się jak popołudniu wyjmę skrzypce.Jednak mam wrażenie że pani prof poprawiła mój "plan działania" podczas gry.Po ostatniej lekcji nie miałam ochoty już ćwiczyć mojej sonaty,wzięłam rzeczy przeznaczone do grania na wrzesień i korzystając ze wskazówek rozczytywałam je.Było zupełnie inaczej niż zwykle,chyba tak rozsądniej nad tym pracowałam.Na dodatek mam wrażenie że zaczynam się fizycznie rozluźniać przy grze.
No chyba że za dużo osób na raz słucha to znów się spinam ;p

Namizawa

Postprzez rzepola » 31 lip 2011, o 16:45

Opowiedzcie, jak było? Jejku, tak strasznie jestem ciekawa. Może wrzucicie więcej zdjęć, jakieś filmy, czy coś? Co to za małpy w orkiestrze były, Derry? Jaka tam atmosfera, jak się czuliście jako początkujący? Bardzo tęskniliście :oops: ?
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez sledzik » 31 lip 2011, o 16:49

Właśnie, piszcie wszystko, co i jak, już po wszystkim, więc wrażenia pewnie trochę inne niż na samym początku, jak ja przyjechałam. Ja jednak trochę żałuję, że nie pojechałam na te 2 tygodnie na warsztaty...
Graliście na ulicy tak jak planowaliście?
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez Namizawa » 31 lip 2011, o 18:12

Graliśmy :) pół godz-16zł do podziału na 4 osoby :-P
Co do zdjęć to jak tylko je posegreguje dodam jakie.Sporo ma ich smyczek,ale ona przez jakiś czas nie będzie miała możliwości przesłania ich.
W żaden sposób nie czuliśmy się inni ze względu na repertuar,chociaż czasem zazdrość była ;p Po młodszych dzieciach dało się poznać które mają normalnych rodziców/nauczycieli a które bardzo ambitnych.
Przez samo branie udział w lekcjach reszty forumowiczów można było się wiele dowiedzieć,jak to pani prof stwierdziła-część problemów mamy takich samych.
Czy tęskniliśmy??? Troszeczkę ;p

Namizawa

Postprzez rzepola » 31 lip 2011, o 18:44

Nami, to koniecznie podziel się tymi problemami, bo bardzo prawdopodobne, że i nieobecni na nie cierpią. Każda merytoryczna krytyka się przyda!
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez Namizawa » 31 lip 2011, o 19:24

To mi dałaś trudne zadanie.Postaram się to opisać ale wybaczcie jeśli będzie to trochę zamotane :)
1.Ręka lewa
*ułożenie dłoni-najlepiej równolegle do gryfu,palce nad strunami a nie gdzieś w kosmosie.Palce rozluźnione ale świadome tego gdzie są i jak dotrzeć najprostszą drogą w kolejne miejsce.
*Rozluźniony nadgarstek-ułatwi to zmianę pozycji
*Kciuk nie przyklejony na mur beton to gryfu.Ma się opierać o niego a nie trzymać
*polecane ćwiczenie-ślimak oparty o ścianę,granie np gam bez udziału kciuka,palce same dociskają struny.Pomaga to w pozbyciu się nawyku ściskania szyjki.
2.Ręka prawa
*rozluźnienie ramienia-tu ciężko wyjaśnić mi o co chodzi.Nie należy nic w sobie ściskać,spięcie mięśni wszystko psuje.
*cały czas pilnować ułożenia łokcia,nie ciągnąć go w dół ani nadmiernie w górę.Dobrze jest to ćwiczyć na pustych strunach.W ten sposób uczymy się płaszczyzn na których się poruszamy na konkretnej strunie.
*dłoń oczywiście luźna,nie robić daszku z palców,warto palec wskazujący wysunąć trochę bardziej do przodu
*konieczne granie przy żabce! pamiętać o ćwiczeniu,lepiej trochę unieść łokieć dochodząc do żabki na strunie G niż wyginać dziwnie rękę.Wyginanie nadgarstka przy dochodzeniu do żabki=brzydki dźwięk+spięcie
*podczas gry wykonywać ruch podobny do tego jaki jest przy pływaniu,tu chyba chodzi o to by nie opuszczać łokcia
3.Ogólne wskazówki
*Nie grajmy jakbyśmy kij połknęli.Poczujmy się jakby gra była jak taniec.Jeżeli to pomaga to można się lekko kołysać,ale na boki.Żadnego gibania w przód-tył,góra-dół.Poczujmy muzykę całym ciałem :)
*Dbajmy o każdą frazę utworu,warto go od początku na nie podzielić.Przerwa na oddech czy też lekkie odprężenie między nimi wyjdzie na dobre
*nie pozwalajmy sobie na fałsze już na etapie rozczytywanie.Złe nawyki zapamiętujemy szybciej niż te dobre
*Płynność gry-nie grajmy nuta po nucie,to ma być muzyka a nie granie dźwięków.
*starajmy się ograniczyć "dziwne"nawyki-nerwowe zmiany pozycji,podskakiwanie ramionami przy żabce
*myślenie do przodu i st ranne rozplanowanie nut na smyczku-wtedy nigdy nie zabraknie nam smyczka lub nie zagramy tą częścią która jest niewłaściwa

Wskazówki te są moim subiektywnym podsumowaniem kursu.Sporo z tego czego się nauczyliśmy ciężko jest opisać słowami,ale mam nadzieję że niektóre frag nie brzmią dziwnie :)

Co do zdjęć:wrzuciłam je na picasa web ale chyba żeby wam je udostępnić muszę meile z zaproszeniami do obejrzenia.Kto chce zobaczyć niech mi podeśle swój adres na pw.
No chyba że to też inaczej się robi,nie znam się ;p

Namizawa

Postprzez miy » 3 sie 2011, o 23:21

Jak już się mi udało dorwać do lapka, a następna taka szansa pewnie dopiero za 2tyg to też dorzucę swoje narazie mocno okrojone trzy grosze.
Było cuuuudooownieee *.* ach jesteście wszyscy tacy kochani! :>
Pogoda mogła być lepsza ale tam...
Ja też miałam strasznego lenia i to od początku, ale trochę mi to w pewnym momencie na dobre wyszlo.. ^^

Co wyniosłam z kursów?
NIŻEJ!!!! xD

Zdjęcia, filmiki, jakieś nagrania, oraz kilka może podsumowujących cały kurs zdań podrzucę jak tylko wrócę w końcu do domu.

Tęsknim! ;*
Ach i liczę na jakiś zlocik sierpień/wrzesień!

Ps. Śledziku, Izo i wszystkim innym którzy mieli się pojawić (lub powitać nas ponownie) a tego nie zrobili - a pf! :PP

Babciu, prześlij mi zdj. agik_10@tlen.pl ;))
" (...) Prędkość wibracji jest sprawą osobistą i bardzo intymną "
-doc.R.Grainer

Bądźmy wyrozumiali !:x

http://www.youtube.com/watch?v=KL6qKA0pyLU&feature=related

Nodame Cantabile
Megumi-chan - Schubert, Sonata a-moll *.*
miy

Postprzez Namizawa » 4 sie 2011, o 21:23

Dziecinko moja,jak tylko internet zacznie mi śmigać w domku to Ci wyślę (teraz piszę z pracy,oby szef mnie nie zdybał ;p )

A zlocik może w Warszawie? ;>

Namizawa

Postprzez smyczek24 » 9 sie 2011, o 18:50

Heh, a ja od siebie dodam żeby podczas gry stać prosto tzn: nogi w lekkim rozkroku, równolegle do podłogi.W żadnym wypadku nie wyginamy bioder w dziwnych kierunkach i nie krzyżujemy nóg bo spięcie mięśni przechodzi na górne partie ciała i usztywnia cały aparat:) Nie należy także wypinać brzucha zbytnio do przodu ;-)
Co do reszty Nami napisała wszystko wyżej.
http://www.4shared.com/file/8c4ImTFi/Koobrzeg_2011.html - zdjęcia
smyczek24

Reklama
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park