Harmonia - część 1Podział na dwie części odpowiada podziałowi na pierwszy i drugi rok nauczania harmonii ogólnej
55,90 zł254 str. A5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Tryl/wibrato

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez Namizawa » 21 kwi 2011, o 23:46

Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez Wiolonczelista » 22 kwi 2011, o 17:23

Namizawa napisał(a):trudno to wyrazić słowami
http://www.youtube.com/watch?v=bQL7jhv7PNE

Hm... Szybkie "przełączanie się" pomiędzy dwoma (lub więcej?) dźwiękami wydobywanymi na jednej, tej samej strunie, przy jednym pociągnięciu smyczka? Czyli jakby pewna forma legato?
Wiolonczelista

Postprzez paranoja » 22 kwi 2011, o 21:05

Między dwoma - tryl, między kilkoma legato. Zwykle odległość między jednym a drugim to sekunda mała lub wielka, granie w ten sposób większych interwałów, to tremolo (?) - sprostujcie, jeśli się mylę!
W trylu po prostu stawiasz dwa palce na strunie i smarujesz tym na wyższym dźwięku ile wlezie w górę i w dół ;)
paranoja
Administrator

Pochwały: 2

Postprzez sledzik » 22 kwi 2011, o 21:34

Tremolo to chyba się gra smyczkiem (w górze smyczka, szybkie, krótkie wartości)
A tryl to tyle co postawić palec na 'głównym' dźwięku a palec odpowiedzialny za wyższy dźwięk (o sekundę) stawiasz i podnosisz w bardzo szybkim tempie (zależnym od umiejętności, charakteru utworu etc.)
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez Wiolonczelista » 23 kwi 2011, o 21:38

paranoja napisał(a):granie w ten sposób większych interwałów, to tremolo (?) - sprostujcie, jeśli się mylę!

Czym to jest - nie wiem. Ale na pewno nie jest to wspomniane tremolo. Ono polega na szybkich i krótkich przeciągnięciach smyczka (zazwyczaj trzydziestodwóki i sześciedziesiątkiczwórki przy standardowych tempach). Za informacje dotyczące trylu i legato dziękuję. :)
Wiolonczelista

Postprzez miy » 23 kwi 2011, o 21:53

Jeśli mogę się wtrącić ;)
Nasz przekochany dyrygent zawsze nam powtarza że tremolo to nie jest szybkie bębnienie tylko nierównomierne i wcale nie musi być bardzo szybkie. Choć cvo do tego zdania są reczej podizelone... :)
" (...) Prędkość wibracji jest sprawą osobistą i bardzo intymną "
-doc.R.Grainer

Bądźmy wyrozumiali !:x

http://www.youtube.com/watch?v=KL6qKA0pyLU&feature=related

Nodame Cantabile
Megumi-chan - Schubert, Sonata a-moll *.*
miy

Pochwały: 1

Postprzez Sherlock » 22 paź 2011, o 21:53

Mnie wibracja nie wychodzi za nic: palec mi się jakby przylepia do struny czy do gryfu i jeśli już jeździ to strasznie ciężko i nic w ogóle nie słychać. Lipa.
Za to tryl mi idzie podejrzanie dobrze, zaczęłam go grać ot tak sobie, dzisiaj, bo zaczęłam na lekcjach legato i stwierdziłam że można by było je wypróbować w takim na przykład soundtracku z tajemniczego ogrodu (wszyscy na pewno pamiętają ten leciutki tryl towarzyszący scenie w której rudzik pokazuje Mary furtkę do ogrodu. A przynajmniej mi się tak wydaje.) Cały mi oczywiście nie wyszedł, aczkolwiek próbowałam trylować jeszcze na innych dźwiękach i stwierdzam z przekonaniem że mogę każdym palcem :-D

Pytanie: kiedy się powinno zaczynać naukę wibracji? ja gram już ze trzy miesiące...
http://jerzynka.deviantart.com/
Sherlock

Postprzez Derry » 23 paź 2011, o 01:15

Ja tam widzę dziewuszki małe, co po dwóch latach nie wibrują... Nie martw się. Przyjdzie samo, zapewne coś około roku nauki dla tych później zaczynających... Ale niekoniecznie.
GG: 9601799
E-mail: derry@poczta.onet.pl

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.
Pitagoras :)
Derry

Postprzez Ta-co-skrzypi-xp » 19 lis 2011, o 17:09

Macie może jakieś ćwiczenia na rozszerzenie i wydłużenie wibracji
Bo owszem wibrować umien ale moje wibrato jest takie...płytkie?
Ta-co-skrzypi-xp

Postprzez rzepola » 19 lis 2011, o 19:16

Nie wiem, jak wibrato może być płytkie. Wibrację różnicujemy przede wszystkim tempem i amplitudą wysokości. Jeśli umiesz wibrować świadomie, to nie wiem, co stoi na przeszkodzie wibrowaniu i jednoczesnemu kontrolowaniu jak bardzo ruszasz palcem.
Jeśli masz z tym problem, to zacznij od bardzo wolnego tempa wibracji i najpierw ruszaj palcem nieznacznie, potem coraz szerzej i szerzej i z rozpędu zaczniesz grać dźwiękiem pełniejszym, wręcz przesadnym - to pomaga. Poza tym upewnij się, że dostatecznie płasko trzymasz palec. Może stawiasz go za bardzo na końcu i już zwyczajnie nie ma powierzchni, którą mógłby położyć niżej lub wyżej?
Przeanalizuj dokładnie w wolnym tempie swój ruch wibracyjny i wtedy sama znajdziesz rozwiązanie.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Reklama
Poprzednia strona

Powrót do Edukacja