Gamy - pasaże - dwudźwieki na skrzypceGamy i pasaże w ukladzie trzyoktawowym w pełnym zakresie oraz czterooktawowym dla tonacji G, g, As, gis, A, a, B, b, H, h
29,00 zł56 str. A4, miekka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Techniki gry na skrzypcach

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez SkrzypekP » 26 kwi 2010, o 15:04

Paganinka napisał(a):1) legato, zaznaczane łukiem nad grupą nut, wykonuje się zawsze jednym pociągnięciem smyczka; liczbę nut przypadających na to pociągnięcie określa łuk;

2) détaché, nazwa stosowana ogólnie dla staccato wykonywanego smyczkiem przylegającym do struny, zmienianym na każdej nucie. Dla oznaczenia détaché nie stosuje się specjalnego znaku; gdy poszczególne pociągnięcia mają być długie, umieszcza się nad nutami poziome kreski (le grand détaché). Détaché stosuje się w przypadku wykonywania szeregu nut o jednakowej zazwyczaj wartości rytmicznej, w dość umiarkowanym tempie

3) martelé, martellato, notowane znakiem > lub v, _ nad nutami, wykonuje się pojedynczymi, krótkimi pociągnięciami smyczka;

4)sautillé, spiccato, saltato, oznaczane za pomocą kropek nad nutami, wykonuje się środkową częścią smyczka, każdą nutę oddzielnym pociągnięciem, przy czym smyczek nie przylega do struny, lecz lekko podskakuje

5)staccato, wykonywane jednym lecz przerywanym ruchem smyczka, oznaczane za pomocą kropek nad nutami połączonymi łukiem;

To sa te najczęściej używane. Pozwoliłam sobie skopiowac z Encyklopedii Muzyki :-P
Więcej możesz znaleźć na http://www.rmfclassic.pl/...p=id&id=1580678 :-)
Pozdrawiam
Skrzypce - to nieustająca walka z samym sobą i ze swoimi nawykami w dążeniu do doskonałości
SkrzypekP

Postprzez Namizawa » 3 lip 2011, o 20:29

"Znajdziemy tu etiudy:tercjową,sekstową,oktawową,ze smyczkowaniem Viottiego,akordową oraz wiele innych" wszystko w tym fragmencie rozumiem poza jednym.
Co to jest smyczkowanie Viottiego?
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez rzepola » 3 lip 2011, o 20:55

Smyczkowanie Viottiego jest to taki rodzaj smyczkowania, w którym na jeden smyczek przypadają dwie nuty, w tym pierwsza - grana staccato bardzo małą ilością smyczka i druga - z akcentem, zamaszyście, pozostałą częścią smyczka. Brzmi fajnie i bardzo dobrze uczy kontroli nad szybkością prowadzenia smyczka oraz precyzji jego podziału.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez Reszka » 8 sie 2011, o 00:18

Nie do końca smyczkowanie Viottiego to jest to, choć owszem dwie nuty są w tym samym kierunku. Przede wszystkim opiszę to tak: Pierwsza nuta np. na dół, grana jest szybkim pociągnięciem i dużą ilością smyczka, druga - do góry wynika z pierwszej, grana do góry powinna być odruchem i jest wykonywana minimalną długością smyczka. Wygląda to jak cofniecie się ręki po odbiciu się od ściany. Kolejna nuta również jest wykonana do góry, ale dużym smyczkiem tak jak opisana nuta pierwsza... itd. Jest to dosyć trudny rodzaj smyczka i mało co kto umie go prawidłowo wykonać.
Reszka

Postprzez bellgee » 5 lis 2011, o 19:18

http://www.youtube.com/watch?v=t1Kn5MUzvF0

to jest etiuda na smyczek Viottiego, niestety nie znalazłam filmu, który by pokazał jak to wyglada, ale słuchając można sobie wyobrazić. Pierwszy dźwięk po połowy smyczka, później w górę minimalym ruchem(opisanym w poście powyżej), następnie w górę do połowy i znowu w dół minimalnym ruchem itd itd..
Co masz zrobić dziś- zrób dziś.
bellgee

Postprzez Veronica » 14 lis 2011, o 00:04

przepiękna ta etiuda, ciekawe czy będę tak kiedyś umiała grać :)
http://www.youtube.com/watch?v=VDeqc34osGk
Veronica

Postprzez bellgee » 17 lis 2011, o 17:00

Ja jestem taka mądra, a jeszcze jej nie umiem ;). Trzeba dobrze znać tekst, żeby "automat" smyczka się nie mylił!
bellgee

Postprzez paranoja » 20 lis 2011, o 18:35

Zdecydowanie! Ja właśnie gram tę etiudę i z każdą poważniejszą zmianą lewej ręki ( np. wejście do pozycji ) tracę panowanie nad smyczkiem. Trzeba pamiętać o oparciu na pierwszą nutę, zaczepieniu jej i technice przygotowawczej. To ja może pójdę to ćwiczyć...
paranoja
Administrator

Pochwały: 2

Postprzez Agugu99 » 21 lis 2011, o 21:13

Ha! A ja muszę się pochwalić, że po tygodniu umiem ze smyczkowaniem i krystaliczną intonacją zagrać tę cudowną etiudę:D Zaczynającym życzę powodzenia:)
Agugu99

Postprzez Veronica » 21 lis 2011, o 22:44

to gratuluję, na łatwą rzeczywiście nie brzmi... a powodzenie przyda się na pewno, na razie jestem na początku drogi :D
http://www.youtube.com/watch?v=VDeqc34osGk
Veronica

Postprzez bellgee » 22 lis 2011, o 14:19

Agugu: Po tygodniu? Ile Ty ćwiczysz?:D Ja wiem, że to nie jest tragicznie trudne, ale żeby ogarnąć to wszystko na raz- ja bym chyba w tydzień nie dała rady...
Rozbijasz jakoś ćwiczenie tej techniki na elementy pierwsze? Mi polecono np. grać tylko nuty akcentowane- co drugą nutę, czyli tę, którą się gra połową smyczka. Ale póki co ćwiczę inne rzeczy i nie do końca mogę się na tym skupić..
bellgee

Postprzez Agugu99 » 22 lis 2011, o 20:41

Bez przesady. Nie ćwiczę dużo. Godzinkę dziennie:) Na początku grałam bez tego smyczkowania, tylko robiłam te akcenty (skupiałam się na intonacji), no a potem tak samo mi to przyszło aż się sama zdziwiłam. W tym roku nie ćwiczę za wiele, a tu proszę jakie efekty:D
Agugu99

Reklama

Powrót do Edukacja