Harmonia - część 1Podział na dwie części odpowiada podziałowi na pierwszy i drugi rok nauczania harmonii ogólnej
55,90 zł254 str. A5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Problem z długim legato.

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez mich12 » 14 sty 2012, o 03:10

Witam Skrzypków!
Otóż mam pewien problem z tego typu fragmentami:
Obrazek
Nie mogę zagrać długich legato na jednym smyczku. Zawsze "nie wystarcza mi" smyczka i nie zagram w pełni za jednym pociągnięciem wszystkich nut legato. Jak tak sobie na spokojnie myślę, to jest to dla mnie niemożliwością coś takiego zrobić. Próbowałem grać szybciej, ale wiadomo na nic się to nie zdaje bo tylko się mylę i wychodzi jeszcze gorzej. Dlatego zawsze dzieliłem sobie je na "po dwie" albo "po cztery" na legato i wtedy to nie powiem, wychodzi mi. Ale zagranie wszystkiego pod jednym łukiem to już chyba graniczy z cudem :-?
Bardzo proszę Was o pomoc, na pewno ktoś z Was ma o wiele więcej doświadczenia ode mnie. Może jakieś ćwiczenia, porady, wszystko mile widziane :mrgreen:
Z góry Drodzy Skrzypkowie dzięki :)
mich12

Postprzez rzepola » 14 sty 2012, o 13:12

Nie oczekuj cudownych sposobów, po których nagle zacznie wszystko wychodzić. W takich miejscach najlepiej jest, tak jak właśnie to robisz, grać początkowo po 4 nuty, jak wyjdzie, to po 8, potem 16. Ale dopiero jak wyjdzie. Z czasem zaczyna się być przyzwyczajonym do używanej długości smyczka i zostaje zapas, ponadto nabierasz biegłości w lewej ręce. Radzę dodatkowo grać wszystko oddzielnie detache i legato w rytmie punktowanym (po 4, potem 8 itd. nut na raz - tak jak wychodzi).
Pozdrawiam i powodzenia
rzępoła
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez Derry » 14 sty 2012, o 13:27

Przede wszystkim trzeba panować nad swoim smyczkiem, myśleć i rozplanować jego użycie. Bardzo spodobało mi się pewne określenie mojego nauczyciela - gospodarka smyczka. Myśl o tym, by go dobrze zagospodarować. Nie graj bezmyślnie - "a nuż się uda". Trzeba do wszystkiego dążyć świadomie.
GG: 9601799
E-mail: derry@poczta.onet.pl

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.
Pitagoras :)
Derry

Postprzez mich12 » 14 sty 2012, o 22:03

Dzieki za rady, troche mi się rozjaśniło. Czyli z gamami mam robić tak samo? :-o
mich12

Postprzez rzepola » 15 sty 2012, o 19:47

Zależy w jakim sensie z gamami. Jeżeli różnica między poprzednim przykładem, a tymi gamami polega tyllko na wysokości dźwięków, to jasne że tak. Gamy, jednakże, są często używane jako ćwiczenie nie tylko biegłościowe, ale przede wszystkim intonacyjne, dlatego lepiej jest więcej czasu poświęcić im na osobnych smyczkach, długich nutach, z pilnowaniem czystości właśnie.
Czy to są gamy w pierwszej pozycji?
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez mich12 » 17 sty 2012, o 01:08

Tak, to jest I- wsza pozycja.
mich12

Postprzez rzepola » 18 sty 2012, o 14:33

Zatem rób tak samo, bo gamy w pierwszej pozycji są tylko wprawkami biegłościowymi tak, jak podany przez Ciebie wyżej przykład.

rzepola
Moderator

Reklama

Powrót do Edukacja