Zasady muzykiPrzygotowanie do nauki harmonii, podstawy akustyki, dynamiki, artykulacji
29,00 zł180 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

lewa ręka

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez AnnaKarenina » 14 paź 2010, o 18:10

Nic konkretnego, tzn. że mam uważać na to podczas ćwiczeń i tyle, ale z drugiej strony nie ma przecież magicznych sposobów, zawsze to się sprowadza do naszego zacięcia do ćwiczenia i korygowania błędów. Jednak wiadomo, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić.
AnnaKarenina

Postprzez maryvno » 27 gru 2010, o 16:49

Może przyda Ci się ćwiczenie bez kciuka? Przyłóż główkę skrzypiec do ściany i pograj gamę, albo jakąś prostą melodyjkę, najlepiej z dużą ilością zmian pozycji, staraj sie wibrować.
maryvno

Postprzez rzepola » 15 sty 2011, o 21:50

Czy to prawda, że nigdy, ale to przenigdy, pod żadnym pozorem, nie wolno wyginać palca "odwrotnie", przy graniu kwint? Inaczej po prostu mi nie łapie ;((
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez altowiolistkaa » 26 sty 2011, o 16:19

Otóż mam taki wielki problem. Nie umiem rozluźnić lewej ręki. Przez co ledwo co coś zagram a boli mnie tak niemiłosiernie jakbym grała co najmniej parę godzin. Przez to też mam wielkie problemy z wibracją.
Znacie może jakiś świetny sposób na rozluźnienie ręki?
Talent to nie jest przepis na łatwe życie ;)
altowiolistkaa

Postprzez Kafar » 26 sty 2011, o 17:18

Przede wszystkim dobra rozgrzewka przed graniem.
Kafar
Administrator

Postprzez izahe » 26 sty 2011, o 18:46

Przyjrzyj się palcom, pod jakim kontem są ułożone w stosunku do gryfu/strun. Też miałam ten problem który powraca czasem, ale co dziwne dopiero teraz (Tak późno) odczuwam od czasu do czasu ból.
hmm ja miałam za lekko skierowaną dłoń do gryfu i w dodatku kość od palca wskazującego/ kant dłoni, przylegał do szyjki, a jak moja prof. teraz mówi powinno się dłoń ułożyć w ten sposób by był malutki otworek między ręką a szyjką, takie wyjście dla myszki jak to mówi ;]
może tu jest kłopot.
A mówiłaś o tym swojemu prof.? Coś doradzał? Sugerował?
Warto sobie potrenować by przyzwyczaić rękę do prawidłowego ułożenia dwudźwięki Korgujewa (o ile dobrze pamiętam, sprawdzę to jeszcze) chwyt tercji i kwart zmusza rękę do prawidłowego ułożenia względem gryfu/szyjki.
Powodzenia!
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez sledzik » 26 sty 2011, o 18:47

Graj gamy i wprawki bez kciuka, też pomaga ;)
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez altowiolistkaa » 26 sty 2011, o 18:52

izahe napisał(a):A mówiłaś o tym swojemu prof.? Coś doradzał? Sugerował?
Warto sobie potrenować by przyzwyczaić rękę do prawidłowego ułożenia dwudźwięki Korgujewa (o ile dobrze pamiętam, sprawdzę to jeszcze) chwyt tercji i kwart zmusza rękę do prawidłowego ułożenia względem gryfu/szyjki.
Powodzenia!

Owszem mówiłam mojemu nauczycielowi. Moja Pani mówi, że ja mam myśleć o tym, żeby ta ręka była luźna i problemu nie będzie. Tymczasem nic nie drgnęło w dobrą stronę.
altowiolistkaa

Postprzez izahe » 26 sty 2011, o 19:02

A co się dzieje z Twoim kciukiem? To powoduje większość spięć. Wystaje za mocno, jest mocno wygięty?
Może faktycznie praca bez kciuka, sprawdź też to ustawienie ręki, ale często warto właśnie odpuścić ten kciuk.
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez altowiolistkaa » 26 sty 2011, o 19:22

Właśnie kciuk ani nie wystaje, ani nie jest wygięty.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko spróbować grać bez kciuka :)
altowiolistkaa

Postprzez miy » 28 sty 2011, o 18:42

Jak byłam na kursach prof mówił że bardziej płaskie stawianie palców rozluźnia rękę ;)
" (...) Prędkość wibracji jest sprawą osobistą i bardzo intymną "
-doc.R.Grainer

Bądźmy wyrozumiali !:x

http://www.youtube.com/watch?v=KL6qKA0pyLU&feature=related

Nodame Cantabile
Megumi-chan - Schubert, Sonata a-moll *.*
miy

Postprzez smyczek24 » 26 sty 2012, o 00:42

Jak już jesteśmy przy lewej ręce to macie jakiś sposób na ćwiczenie pizzicata? W bardzo bardzo wolnym tempie jakoś idzie ale w szybszym za nic :-/ Palce się plątają albo omijam dźwięki
http://www.4shared.com/file/8c4ImTFi/Koobrzeg_2011.html - zdjęcia
smyczek24

Postprzez rzepola » 26 sty 2012, o 00:46

No pizzicato, jak i wszystko inne, trzeba zaczynać od wolnych, a nawet bardzo wolnych temp i potem stopniowo przyspieszać. Przy czym naprawdę ważna jest precyzja. Czyli ustawiasz metronom np. na 60 MM i codziennie 10 minut ćwiczenia. Jak już czujesz się w tym tempie swobodna to przyspieszasz stopniowo 61,62,63,... itd, aż dojdziesz do 200 czy tam ile sobie wymarzysz :-P . Ciężka i żmudna robota, ale ses la wiw.
PS W którejś szkle skrzypcowej Sevcika były ćwiczenia na ten temat. Poszukaj na imslp.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez Michiko » 29 sty 2012, o 13:05

Ja bym powiedziała, że ćwiczyć nawet krócej, ale przez dłuższy czas. Podobno będą lepsze efekty. Czytałam bodajże we Fleschu albo Wrońskim (?), jakaś taka czarna książka ze skrzypcami. Nie sprawdzę, bo nie mam jej już u siebie. ; <<
Michiko

Reklama
Poprzednia strona

Powrót do Edukacja