Harmonia - Zbiór zadań i przykładówRozszerzenie dwutomowego podręcznika do Harmonii
32,00 zł68 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Giełda muzyczna » Kupię/ Zamienię

Kupie uzywane struny skrzypcowe

Oferty kupna/zamiany instrumentów muzycznych i akcesoriów

Postprzez dirtymagic » 10 lut 2011, o 00:09

Kupie uzywane markowe struny skrzypcowe, nadajace sie do zalozenia (nie popekane). Place 20-30 zl za komplet. Szczegolnie chetnie pirazzo - Evah Pirazzi.
dirtymagic

Postprzez kasiak » 10 lut 2011, o 11:19

po co Ci takie struny?
kasiak

Pochwały: 3

Postprzez dirtymagic » 10 lut 2011, o 13:50

zajmuje sie renowacja starych instrumentow - w wiekszosci sa to skrzypce ktore sprzedaje potem za ok 800-1000 zl, wiec nie oplaca mi sie do nich kupowac strun za 350 zl. A jak mam z kolei kupic czeskie struny za 50 zl ktore sie nie nadaja do niczego to wole juz zalozyc dobre uzywane, mimo ze juz nie maja pelni brzmienia.

Jesli ktos z Was chcialby sprzedac swoje struny to prosze o kontakt.
dirtymagic

Postprzez Diedra » 2 mar 2011, o 14:58

Fajnie. Po prostu bomba.

Struny zmienia się dlatego, że nie brzmią już dobrze - są zużyte. Zużyte struny brzmią równie słabo, jak struny gorszej jakości... ale te gorszej jakości, nowe, przynajmniej kwintują.

... tyle że oczywiście nie można później napisać na Allegro, że instrument ma założone struny najwyższej klasy, prawda?

Hmm... mam trochę zużytych baterii alkalicznych. Sprzedam je znacznie taniej niż nóweczki ze sklepu... może jakiś serwisant sprzętu elektronicznego się skusi...? Przecież do sprzętu wystawianego na Allegro nie "opłaca się" kupować nowych ;> Jacyś chętni?

<ściana>
Diedra

Postprzez Kafar » 3 mar 2011, o 22:04

Z drugiej strony:

co to za muzyk, który zmienia struny dopiero wtedy, gdy stracą całkiem swoje brzmienie?

Sam do gitary "biwakowej" zakładam struny zdjęte z drugiej gitary, bo uważam, że te lepsze, nawet używane, brzmią lepiej niż tanie nówki.

Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Kafar
Administrator

Postprzez Diedra » 4 mar 2011, o 15:21

Kafar napisał(a):co to za muzyk, który zmienia struny dopiero wtedy, gdy stracą całkiem swoje brzmienie?

Nie wiem, a kto tak robi?

Przy takiej ilości godzin gry tygodniowo jak u mnie, strunę E zmienia się co ok. 4 tygodnie, cały komplet co ok. 12 tygodni, czyli wtedy, gdy przestają dobrze brzmieć. W porównaniu z większością moich kolegów po fachu nie jest to często - jeden z naszych serdecznych znajomych zmienia strunę E w każdą niedzielę rano po sobotnim koncercie. Taki nawyk :)

Używane struny rzeczywiście warto zachować, może niekoniecznie na inny instrument, ale np na wypadek nieprzewidzianych uszkodzeń strun w czasie występu.

Jak jest w przypadku gitar - nie wiem, nie grywam, podejrzewam, że bardzo podobnie :)
Diedra

Reklama

Powrót do Kupię/ Zamienię