Gamy - pasaże - dwudźwieki na skrzypceGamy i pasaże w ukladzie trzyoktawowym w pełnym zakresie oraz czterooktawowym dla tonacji G, g, As, gis, A, a, B, b, H, h
29,00 zł56 str. A4, miekka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
smyczkowe
 Smyczkowo.pl » Instrumenty » Skrzypce

Jak nastroić skrzypce?

Budowa skrzypiec, strojenie skrzypiec, akcesoria

Postprzez Kubex » 13 sty 2011, o 19:02

Witam. Parę dni temu kupiłem skrzypce, jednak mam jeden drobny problem. Nie mam pojęcia jak je nastroić. Czytałem trochę na forum i dowiedziałem się, że Wy najczęściej stroicie do struny A. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Może ktoś z Was mógł by mi w tym pomóc i wytłumaczyć jak się stroi do A? I czy to najlepszy sposób? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich skrzypków :-D
EDIT: Rozumiem, że w euforii wynikającej z zakupu nowego instrumentu nie zastanawiałeś się długo przed założeniem tego wątku. Miło by jednak było, gdybyś następnym razem zechciał sprawdzić, czy ktoś wcześniej nie zadał podobnego pytania. Pozdrawiam, rzepola
Kubex

Postprzez Di1996 » 13 sty 2011, o 19:32

Strojenie to jak dla mnie najbardziej nielubiana część nauki na typ przepięknym instrumencie :(
Strojenie od struny A to rzeczywiście prawda. Jest na to kilka sposobów:
1.: ( ten zawsze mi nie wychodzi ) od kamertonu stroimy na początek strunę A, a potem "dostrajamy" pozostałe tak by przy dwudźwiękach strun pustych współgrały ze sobą, czy coś w tym stylu ( na początek stroimy A z E i A z D potem D z G) ;)
2.: jeśli posiadasz pianino albo może wirtualne pianino w internecie... to możesz stroić każdą strunę z osobna ( np. zaczynając od dźwięku A potem kwinta w dół dźwięk D i znowu kwinta w dół - dźwięk G, a potem od A kwinta w górę dźwięk E ;))
Na sam koniec dokonujesz korekty, by dźwięki współgrały ze sobą i powinno być ok, choć strojenie to nie taka prosta sprawa i na początek lepiej, byś znalazł osobę, która ci pokaże jak to trzeba robić, dopóki twoje ucho nie nabierze wprawy ;)
Może ktoś ma jakiś inny pomysł ?? 8D
Di1996

Postprzez sledzik » 13 sty 2011, o 22:06

Uważaj z kołkami, koleżanka chociaż po moich instrukcjach na żywo (zmieniałyśmy razem struny) jak chciała sama nastroić nowe struny, to rozwaliła E, bo za mocno pociagnęła. Ale to się zdarza nawet osobom nieźle wtajemniczonym ;)
Najlepiej znajdź kogoś, kto ci osobiście wszystko pokaże, bo to nie jest trudne, ale jak sie zobaczy o co chodzi :)
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez Kubex » 13 sty 2011, o 22:27

Aha, okey. Bardzo Wam dziękuję ;] Jednak sledzik nie tylko Twojej koleżance pękła struna E, mi też :-P w chwili gdy na ''oko'' nakręcałem kołka strzeliła mi struna:/ a właśnie, nie wie ktoś z was za ile mniej więcej można kupić strunę E? Bo ja się w tym kompletnie nie orientuję, a chciałbym jak najszybciej naprawić szkodę. Jeszcze raz bardzo dziękuję ;-)
Kubex

Postprzez Namizawa » 13 sty 2011, o 22:48

Kiedyś lutnik mi powiedział że E może być nawet z tych najtańszych.W sumie to nie głupie wg mnie,one najczęściej pękają a po co przepłacać.
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez sledzik » 14 sty 2011, o 00:52

No i jeszcze taka kwestia, przy dokręcaniu kołków trzeba jest wciskać w główkę, tak nawiązując do koleżanki, ona tego nie robiła, naciągała, struna sie rozluźniała, tak kilka razy, aż się lekko zdenerwowała i pociągęła za mocno :lol:
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez Di1996 » 17 sty 2011, o 21:33

struna E... To chyba pytanie do wątku o strunach, ale ja kupiłam z Evah ( złotą - tak dziwnie ;)) i kosztowała chyba z 30 zł... Jest miękciusia i co prawda do E nie mam szczęścia w współpracy, ale dobrze się sprawdza i przynajmniej palce nie bolą 83
Di1996

Postprzez jinkis » 10 lut 2011, o 16:36

A co sądzicie o komputerowych stroikach ?? przy gitarze nie stosuje, można kilka razy próbować stroić i za każdym co innego pokazuje i polegam na słuchu, ale czy w przypadku skrzypiec jest podobnie :?:
jinkis

Postprzez AnnaKarenina » 10 lut 2011, o 17:27

To chyba nie jest dobry pomysł - skoro w przypadku skrzypiec staramy się polegać na swoim słuchu wykrywając czyste/nieczyste dźwięki i przez ćwiczenie próbujemy doskonalić ten słuch, to taka "łatwizna" przy strojeniu to tylko strata dla Ciebie. Pomijając już fakt, że niekoniecznie takie urządzenia działają poprawnie.
AnnaKarenina

Postprzez jinkis » 10 lut 2011, o 19:15

Fakt, jaki sposób będzie najlepszy na początkowe strojenia? :-)
jinkis

Postprzez Kafar » 10 lut 2011, o 20:21

Skrzypce maja więcej składowych harmonicznych niż gitara, wiec stroiki teoretycznie będą bardziej "wariować" przy strojeniu.
Dodatkowo gitary, szczególnie te z nienajwyższych półek nie mają idealnie dobranej menzury (odchyłki małe, ale wprawne ucho przy odpowiedniej metodzie może wychwycić), przez co strojenie do stroika pustych strun moze się okazać zgubne przy wyższych pozycjach. (tutaj oczywiście trochę wyolbrzymiam).
Przy skrzypcach nie mamy progów, wiec powyższe odpada.

Muszę tutaj jednak wspomnieć o mocnym argumencie "za" stroikami: granie na niedokładnie nastrojonym instrumencie niszczy słuch. Na początku ćwicząc strojenie warto później sprawdzić "wynik".

Oczywiście moją wypowiedź bierzcie raczej jako wypowiedź amatora.
Kafar
Administrator

Postprzez Derry » 10 lut 2011, o 21:36

Co do strojenia stroikiem... Mnie takowy zastępuje kamerton, jak któryś gitarzysta w pobliżu go posiada, ale tylko tyle, nic więcej.
GG: 9601799
E-mail: derry@poczta.onet.pl

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.
Pitagoras :)
Derry

Pochwały: 1

Postprzez jinkis » 11 lut 2011, o 03:09

jednak na kamerton trzeba mieć chociaż trochę wyrobiony słuch :) no nic uczyciel musi to robić aż się dojdzie do pewnej wprawy :-P
właśnie przyszło do głowy mi pytanie :) czy struny trzeba jakoś przygotować przed strojeniem ?? na gitarze zawsze zakładałem struny i powoli napinałem żeby miały czas rozciągnąć i dopiero potem stroiłem inaczej pękały (chodzi mi o najcieńsze) :cry: wiem, że nikt z początkujących nie będzie zaraz samemu zakładać strun, w końcu struny kosztują nie tak mało ;p ( wiedza nie zaszkodzi i nawet pasuje do tematu :mrgreen: )
jinkis

Postprzez AnnaKarenina » 11 lut 2011, o 04:11

Ja mam taką swoją metodę, że zawsze jak zakładam nową strunę to naciągam ją średnio mocno,jeszcze nie do właściwego dźwięku, zostawiam na trochę, a za kilka godzin dociągam delikatnie do odpowiednich wysokości. Wydaje mi się, że struna ma wtedy czas się "przyzwyczaić" do rozciągnięcia i lepiej zniesie dalsze naciąganie, ale są i tacy, którzy od razu zakładając strunę ją dostrajają, myślę że to kwestia indywidualna.
AnnaKarenina

Postprzez jinkis » 24 lut 2011, o 00:38

:-) powiem szczerze myślałem, że ciężej się stroi skrzypce :-P dmuchany kamerton do struny "g" i to jest najtrudniejsze :P trzeba trenować żeby wyrobić słuch :-) żeby było dobrze,dalej strunę "d" stroi się pod 7 dźwięk z "g" :-P i tak samo "a" i "e", problem tylko z pierwszą ;p
jinkis

Reklama
Następna strona

Powrót do Skrzypce