Materiały do ćwiczeń harmonicznychInteresujące i instruktywne przykłady z literatury muzycznej do harmonicznej analizy
45,00 zł336 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Jak grać CZYSTO- Nasze sposoby na ćwiczenie czystego grania

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez rzepola » 14 sty 2012, o 13:35

Mój też mówi, żeby intonację sprawdzać po cichu. Do tego bardzo dobrze jest grać, jeśli ma się przebieg detache, legato między dwoma kolejnymi dźwiękami. Tzn., jeśli mamy np. e g h d w detache, to gramy e-g, g-h, h-d, gdzie x-y oznacza legato z x do y.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez sledzik » 14 sty 2012, o 14:21

To ja mam podobnie, wszystko co mówi do mnie mój nauczyciel jest całkowitym przeciwieństwem tego co mnie uczyła pani rok temu xD

Ale ogólnie to intonację się powinno chyba ćwiczyć cicho, ale nie nad gryfem, bo nad gryfem jest taki dźwięk, że nie słychać alikwotów i ciężko wysłyszeć, czy jest czysto. Ale to i tak każdy ma swoje sposoby, bo każdy słyszy trochę inaczej i co innego mu pomaga :)
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Reklama
Poprzednia strona

Powrót do Edukacja