Harmonia - część 1Podział na dwie części odpowiada podziałowi na pierwszy i drugi rok nauczania harmonii ogólnej
55,90 zł254 str. A5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Muzycy, nurty muzyczne

Epoka

Dyskusje o nurtach muzycznych, kompozytorach, muzykach.

Postprzez Jadamusek » 14 kwi 2010, o 23:08

Jaka jest wasza ulubiona epoka, jakie jej cechy was przyciągają :)???
"Jak ćwiczysz - tak grasz" :)
Jadamusek

Postprzez paranoja » 14 kwi 2010, o 23:22

Przechodzę przez różne etapy przez swoje życie, ale zawsze romantyzm gdzieś tam na liście mojej był wysoko. Teraz jest na miejscu pierwszym.
Już jakiś czas temu wpadłam w dziurę, jak do studni i siedzę tam po ciemku tylko i wyłącznie z uczuciami, zmysłami, intuicją. W romantyzmie mogę znaleźć ujście dla tego wszystkiego, sposób wyrazu.
Uwielbiam skrajności, stonowanie i sentymentalna sielanka jest dla mnie teraz nie do zniesienia ( ale chyba nie tylko teraz tylko jak zawsze :P ).

Myślę jednak, że miejsce pierwsze nie jest osamotnione. Łeb w łeb idą ze sobą romantyzm i muzyka współczesna, w której mogę znaleźć tyleż samo uczuć, co w tej pierwszej, ale chyba w jeszcze doskonalszym wydaniu, bo jest pozbawiona ścisłych zasad. Dajmy na to:
harmonia sonorystyczna - nieograniczone możliwości ekspresji
odejście od pewnej maniery - np. co wiąże się z dramatyzmem, czyli nadmiar patosu. I samo brzmienie jest dla mnie tak intrygujące, tyle możliwości... ach!
Uwielbiam!
Romantyzm i XX/XXI wiek moje number one ;)
paranoja
Administrator

Pochwały: 2

Postprzez Jadamusek » 14 kwi 2010, o 23:33

Ładnie powiedziane :) tj. napisane :D

Prawda... np. jak gram 2cz. Wieniawskiego d-moll to mogę się w niej utopić... jeśli mam jakiś problem, to wtedy gram spokojne, romantyczne kawałki :)

podobnie jak Ty wysoko u mnie z muzyką współczesną :) tą wczesną i tą późniejszą.

Fascynuje mnie Źródło aretuzy Szymanowskiego... Te wszystkie sforzata, zagrywski w stylu subito... mój świat :)

a w dodatku trzeba na prawdę pomyśleć troszkę nad muzyką... posłuchać nagrania, później poszukać własnej inspiracji... na chwile zatrzymać się i posiedzieć nad nutami tylko z ołówkiem :)
"Jak ćwiczysz - tak grasz" :)
Jadamusek

Postprzez Tokyonobiora » 16 kwi 2010, o 11:19

Ostatnio- barok.
Jakoś od dłuższego czasu romantyzm mi się nudzi. Co druga osoba gra coś z tej epoki i już mi się przejadło.

I oczywiście niezmiennie współczesność. Najbardziej chyba podoba mi się to, że najważniejsze jest brzmienie a nie sztywne zasady (jak pisano już wyżej ;) ).
Liście
Padają na kamień
Koło wody.
Tokyonobiora

Postprzez mycha_violin » 29 cze 2010, o 17:00

Romantyzm... najleprze są te porywcze pasarze w koncertach!!!
Skrzypce, których muzyka działa kojąco ma moją duszę, były kiedyś drewnem kaleczonym przez ostre dłuta.
mycha_violin

Postprzez maryvno » 5 lip 2010, o 15:42

XX wiek :)
maryvno

Reklama

Powrót do Muzycy, nurty muzyczne