przez bellgee » 5 lis 2011, o 17:15
Ja mam 24 lata, gram ok. 8-10 lat(trudno to określić, bo z przerwami, ale bardzo dużo i regularnie gram od 2 lat), miewam bardzo silne bóle kręosłupa w odcinku piersiowym, w krzyżu, w mięśniach przedramienia, w stawie łokciowym, mięśniach śródręcza(lewa ręka) oraz co jest szczególnie nieprzyjemne czasem kiedy długo ćwiczę czuję mrowienie w lewej ręce(takie szybkie, nieprzyjemne- jak w czułym miejscu w łokciu).
Jeśli chodzi o radzenie sobie z napięciem lewego barku, to chyba rzeczywiście bardzo ważną kwestią jest żeberko, ramiona odruchowo napianają się i podjeżdżają w górę, żeby dobrze utrzymać skrzypce..
Ja odciążam plecy wieszając się na drążku, albo robiąc opady, pochylając się. No i mam szczęście, bo rodziciele zakupili sobie masujący fotel- polecam!;)
Dobrą opcją jest rówież przejść się na basen!
Jeśli zaś chodzi o otarcie pod brodą, to nie mam z tym większych problemów, czerwona plamka, która jest ciemna po długim ćwiczeniu, ale później blednie. Raz zrobiła mi się gulka trochę bolesna, ale nie czerwona. Wyglądało to dziwnie, ale jakiś czas później znikęło..
Tym, którzy mają alergię polecam olejek z lebiodki oregano- jest dość drogi, ale można go dostać taniej jeśli się poszuka przyjaznego sklepu zielarskiego. Można go przyjmować doustnie i na skórę.
Co masz zrobić dziś- zrób dziś.