Harmonia - część 1Podział na dwie części odpowiada podziałowi na pierwszy i drugi rok nauczania harmonii ogólnej
55,90 zł254 str. A5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Instrumenty » Instrumenty smyczkowe

Dolegliwości przy grze -napięcia mięści, ból etc.

Jaki kupić smyczek, jakie dobrać włosie itp.

Postprzez Namizawa » 8 sty 2011, o 23:02

Ja drobna!? Czy to na pewno o mnie tu mowa?? :-P
Sama nie wiem,poczyniłam pewne obserwacje i oceniam,że chyba ogólnie mam tendencję do wysuwania łopatek kiedy stoję.To chyba tendencja nawykowa ,a kiedy stoję ze skrzypcami to akurat gorzej widać.
Czyli winnym ogłaszam uroczyście:
moje głupie przyzwyczajenia w kwestii postawy.
Trzeba zakupić pajączka ;D
Ale mi niewygodnie stać "prosto" kiedy gram :P
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez monikatoja » 13 mar 2011, o 13:28

Witam.Prosilabym o pomoc Skrzypkow i Wiolonczelistow o to jaki rodzaj dolegliwosci bolowych towarzyszy im podczas grania na instrumencie i czy utrzymuja sie one po przestaniu gry.Prosze o pomoc i podaniu ile lat juz dana osoba gra na instrumencie i co ja boli.Dziekuje bardzo bardzo
monikatoja

Postprzez rzepola » 13 mar 2011, o 19:48

Ja gram teraz drugi rok, chociaż mam już prawie 20 lat. Boli mnie (nawet w tej chwili) lewy bark, mięśnie szyi, skóra na szyi, lewe ramię, prawy palec wskazujący i kciuk, prawe ramię, szczęka, prawe biodro, lewy nadgarstek i kolana.
Mam nadzieję, że pomogłam :-).
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez yamada » 14 mar 2011, o 00:14

drugi rok nauki gry na wiolonczeli, lat 18.
mnie boli prawe ramię, ponieważ za wysoko trzymam łokieć. prawy kciuk - musi być zgięty, co jest dla niego 'szokiem', gdyż to nie jest naturalne położenie kciuka ;) kolana, jeśli się ćwiczy dłużej niż obowiązkową godzinę xD co dziwne, miewam również bóle szyi :shock:
więcej nie pamiętam xD
yori kesshite...
yamada

Postprzez Derry » 14 mar 2011, o 00:41

Ból prawego barku, ścięgna od ów barku do karku jakoś tak... Spowodowane usztywnieniem barku prawej ręki... Z resztą cała ręka jest jak z ołowiu. Taaak... Głównie prawa łapka... No i czasem z lewej strony bark od za niskiego trzymania instrumentu, co mi się nawet wysuwa spod brody. Powód to zapewne złe dopasowanie wysokości i szerokości żeberka - ale to się coraz rzadziej zdarza :->

Gram od prawie dwóch lat, skrzypce.

PS Mój nauczyciel po latach gry, hmm... Prawie dwudziestu, tj. może z 17... Ból szyi, ostatnio nastawiane kręgi szyjne. Nie wiem jaki powód... Mistrza nie poprawiam :mrgreen:
GG: 9601799
E-mail: derry@poczta.onet.pl

Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.
Pitagoras :)
Derry

Postprzez izahe » 14 mar 2011, o 12:57

Ja, można powiedzieć że gram już 13 rok i owszem, czasem plecy bolą czy barki,
ale ogólnie jeśli chodzi o stałe bóle to nie mam takowych, może przyzwyczajenie?
Jedynie tylko co to miałam problemy w klasie dyplomowej z nadwyrężeniem rąk,konkretnie przedramienia , był to ból spowodowany skurczami, napinaniem mięśni [ale zastrzegam sobie że przećwiczyłam się, bo ogólnie mało ćwiczę] jedyny powód to pewnie nagły bardzo obszerny program w porównaniu do innych lat, może też kaprys gdzie musiałam od I pozycji skakać aż po Himalaje (góra dół góra dół.....)
Jeśli chodzi o granie w orkiestrze to generalnie często nie można się wyprostować bo kilkugodzinnych próbach, plecy bolą non stop podczas grania siedzenia,stania, chodzenia, leżenia... itp....
Moje ćwiczenie: niestety nie mam mobilizacji takiej by dzień w dzień ćwiczyć, nigdy tak nie było, ale jak już ćwiczę to ok. 3h? intensywnie... generalnie ćwiczenie zależy od dnia... czasem jest dłużej czasem krócej, czasem w ogóle.
Za tydzień czeka mnie tydzień koncertowy z orkiestry :( 7h prób codziennie :( od poniedziałku do niedzieli z tym że w sobotę i niedziele mamy jeszcze koncert.. plecy bolą na samą myśl...
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez rzepola » 16 wrz 2011, o 11:48

Przedwczoraj zauważyłam na swojej szyi zaczerwienienie w innym miejscu niż zwykle. Zawsze tuż po grze powiększały mi się siniaki na żuchwie i obojczyku, a tymczasem pomiędzy nimi pojawiła się czerwona pręga, która z czasem przeistoczyła się w bezkształtną plamę. Wczoraj plama zaczęła mnie swędzieć, dzisiaj pobolewa. Jak przypuszczam to może być uczulenie od metalu, bo obszar na szyi mniej więcej pokrywa się z położeniem metalowych zaczepów do podbródka. Czy to możliwe, że uczuliłam się dopiero teraz mimo dość już długiego stażu gry? Co mam z tym zrobić? W przyszły poniedziałek jestem umówiona do dermatologa, wtedy na pewno mi pomoże, ale to jeszcze ponad tydzień, a mi ciężko jest powstrzymać się od pocierania tego miejsca, bo mnie ono drażni. Czy uważacie, że może to doprowadzić do jakichś przykrych konsekwencji? Korzystaliście kiedyś z jakichś maści w związku z tym albo z czegoś podobnego?
Proszę pilnie o odpowiedź.

EDIT: Ten dział jest, moim zdaniem, odpowiedniejszy niż Edukacja.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez Namizawa » 16 wrz 2011, o 12:37

Uprzejmie oświadczam iż najprawdopodobniej jest pani uczulona na nikiel.
Musisz zmienić ze zaczepy np na srebrne albo kupić sobie tą nakładkę antyalergiczną.Koszt ok 70-200zł. Moim zdaniem nie ma sensu żebyś marnowała czas i pieniądze na dermatologa.Wystarczy maść cynkowa.W dzieciństwie miałam to wszędzie gdzie dotykały klamerki od pasków itp. Drapaniem możesz tylko doprowadzić do jeszcze większego zaognienia.Tego się nie pozbędziesz,a lekarz prócz jakiejś maści wysuszającej na 99% zaleci Ci żebyś po prostu unikała niklowanych rzeczy.Ew można je pomalować lakierem do paznokci.Sprawdzone i działa :)
A czemu tak późno Ci to wyskoczyło? Zapewne dopiero teraz zaczęła Ci z tych nóżek schodzić ta farbka czy czym to tam jest pokryte.Mi się to zaczęło robić jakoś na początku lata.Do tej pory się tego nie pozbyłam chociaż już nie jest zaognione tak jak momentami.Wszystko dzięki maści cynkowej i chustce którą staram się to zakrywać w trakcie gry.
Żeby nie było,na podstawie siebie oceniam że to kwestia niklu.Jest on najczęstszym powodem tego typu uczuleń.
Ratuje wtedy używanie tylko czystych metali.Bez zapaskudzania ich czymś innym.
Maść cynkowa dostępna jest w każdej aptece.Koszt? u mnie max 3zł.Ew maść z wit E.
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez bellgee » 5 lis 2011, o 17:15

Ja mam 24 lata, gram ok. 8-10 lat(trudno to określić, bo z przerwami, ale bardzo dużo i regularnie gram od 2 lat), miewam bardzo silne bóle kręosłupa w odcinku piersiowym, w krzyżu, w mięśniach przedramienia, w stawie łokciowym, mięśniach śródręcza(lewa ręka) oraz co jest szczególnie nieprzyjemne czasem kiedy długo ćwiczę czuję mrowienie w lewej ręce(takie szybkie, nieprzyjemne- jak w czułym miejscu w łokciu).

Jeśli chodzi o radzenie sobie z napięciem lewego barku, to chyba rzeczywiście bardzo ważną kwestią jest żeberko, ramiona odruchowo napianają się i podjeżdżają w górę, żeby dobrze utrzymać skrzypce..
Ja odciążam plecy wieszając się na drążku, albo robiąc opady, pochylając się. No i mam szczęście, bo rodziciele zakupili sobie masujący fotel- polecam!;)
Dobrą opcją jest rówież przejść się na basen!

Jeśli zaś chodzi o otarcie pod brodą, to nie mam z tym większych problemów, czerwona plamka, która jest ciemna po długim ćwiczeniu, ale później blednie. Raz zrobiła mi się gulka trochę bolesna, ale nie czerwona. Wyglądało to dziwnie, ale jakiś czas później znikęło..
Tym, którzy mają alergię polecam olejek z lebiodki oregano- jest dość drogi, ale można go dostać taniej jeśli się poszuka przyjaznego sklepu zielarskiego. Można go przyjmować doustnie i na skórę.
Co masz zrobić dziś- zrób dziś.
bellgee

Reklama
Poprzednia strona

Powrót do Instrumenty smyczkowe