Gamy - pasaże - dwudźwieki na skrzypceGamy i pasaże w ukladzie trzyoktawowym w pełnym zakresie oraz czterooktawowym dla tonacji G, g, As, gis, A, a, B, b, H, h
29,00 zł56 str. A4, miekka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Czy jeszcze mogę zostać skrzypkiem?

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez izahe » 10 kwi 2010, o 21:44

Vogue napisał(a):Witam! Mam pytanie :-) Czy uważacie, że osoba w moim wieku (czyli 21 lat ) jest jeszcze w stanie nauczyć się grać na skrzypcach? I czy ma to w ogóle sens? Nie chodzi mi o granie "na salonach" :mrgreen: tylko o "brzdąkanie" (czyli dla przyjemności ale bez okrutnego fałszowania :-/ granie na nienajgorszym poziomie ) Zawsze podobały mi się skrzypce ale jakoś moi rodzice nie zwrócili na to uwagi, a ja później już miałam inne zajęcia... Teraz chciałabym nauczyć się na nich grać. Dodam, że nigdy na niczym nie grałam, nie znam nut, itd.
Bardzo proszę o pomoc

Artur87 napisał(a):pewnie ze mozesz sie nauczyc wystarcza checi no i jakis sluch :mrgreen: 21 lat to nie az tak dzuo ,ale wiadomo lepiej bylo zaczac w wieku 5-7 albo i jeszcze wczesniej :lol: ale jak chcesz grac tak srednio tylko dla siebie to spokojnie si nauczysz

aniaagg napisał(a):Witam! Ja rtównież mam 21 lat i zaczęłam 3 lekcje temu....Na razie cieszę się tym, ze swobodnie 3mam smyczek i skrzypce, trafiam "zazwyczaj" czysto w struny i ostatnio właczyłam pierwszy palec, a w środę włączamy drugi...Nuty potrafię czytać, bo kiedys grałam na pianiniem, ale przeraza mnie sztywność moich kończyn, a czasem też długość paznokci...
Na razie gram na najtańszych Staggach, jeśli będe grać już sensowniejm zmienię sprzęt.
Z niecierpliwością czekam na pierwsze samodzielnie grane utwory, mam nadzieję, ze za rok zagramn już w Święta kilka kolęd, a koło czerwca jakąs prostę piosenkę..
Również chętnie dowiem się o jakimś nauczycielu z okolic Katowic.
POzdrawiam i życze wytrwałości..
Wszystko przed nami, jak dobrze pójdzie, to będziemy grać jeszcze dobrych kilkadziesiąt lat, więc skrzypce w dłoń i....

tutaj możesz pytać ile chcesz, czy nie jesteś ZA stary na skrzypce, w co wątpię!:) Pomożemy!!
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez dddosia » 24 kwi 2010, o 22:57

Uczyłam kiedyś człowieka który chciał grać mając lat 25 i nie miał żadnego wcześniejszego przygotowania.
Muszę przyznać, że jego chęci sprawiły, iż bez problemu grał proste utworki. :-)
dddosia

Postprzez lutnikirena » 2 maja 2010, o 00:05

Uczyłam studentkę - miała 22 lata jak zaczęła - teraz - po 11 latach gra i cieszy się, że podjęła to wyzwanie.
Myślę, że najważniejszy jest w pierwszych miesiącach najlepszy nauczyciel zaangażowany i z efektami konkursowymi - taki dokładnie Cię ustawi, żeby nie było wypaczeń i bólu.
Każdego stać na lutniczy instrument
www.sobecka.com
lutnikirena
Lutnik

Postprzez jfk » 2 maja 2010, o 00:21

O! Znaczy, gra zawodowo?
"Knowing alto clef is like knowing a dying language."
jfk

Postprzez rimedio » 4 maja 2010, o 19:41

Jest to w 100^% możliwe.
Gram na wiolce od prawie 3 lat i nie żałuje tej czasochłonnej podróży "wgłąb" instrumentu. Powodzenia życze!
rimedio

Postprzez ugger » 5 maja 2010, o 18:13

mam 11lat nigdy nie grałem lecz skrzypce bardzo mnie fascynują . świetnie znam nuty, klucze , pauzy....
chcę nauczyć się dobrze grać na violce choć nie wiem czy mam jeszcze czas i czy się zdołam się nauczyć.jeśli sądzicie że nie to moze pomożecie mi wybrać co innego? mimo wszystko bardzo proszę o pomoc :oops:
ugger

Postprzez izahe » 5 maja 2010, o 18:32

Spokojnie możesz nauczyć się grać na skrzypcach/altówce ! Masz dopiero 11 lat!:)
do Szkoly Muzycznej bez problemu się dostaniesz!:)
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez Namizawa » 5 maja 2010, o 18:36

ugger,są tu ludzie prawie 2 razy starsi od Ciebie którzy grają od niedawna.Ty możesz jeszcze spokojnie nawet do AM iść w przyszłości ;]
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez sledzik » 5 maja 2010, o 19:00

Ja miałam 10 lat jak zaczynałam grać, a w mojej klasie byli sporo starsi i też grali, kwestia przejścia sie do muzycznej, złożenia podania i rozpoczęcia nauki ;)
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez Iness » 6 maja 2010, o 00:37

Witam. Bardzo bym chciała poprosić o radę. Bardzo bym chciała się nauczyć grać na skrzypcach, lecz nie wiem czy nie jest dla mnie za póżno. Mam już prawie 16 lat, a jeszce nigdy nie grałam na żadnym instrumencie. Chciałabym iść do szkoły muzycznej, lub liceum muzycznego, albo choćby chodzić na ognisko muzyczne, lecz nie wiem, czy byłyby one dla mnie najlepszym pomysłem. Niewiem czy w moim mieście są takie szkoły, lub ogniska, w których mogłabym się nauczyć grać w tym wieku (mieszkam w Sosnowcu). Jeśli ktoś mógłby mi coś doradzić w tej sprawie, oraz w jakiej szkole mogę się uczyć, to bardzo proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję :-) .
Iness

Postprzez Kafar » 6 maja 2010, o 01:02

Pozwoliłem sobie połączyć Twój wątek z już istniejącym. Pozdrawiam.
Kafar
Administrator

Postprzez Dori » 6 maja 2010, o 10:27

Proszę bardzo:

Szkoła muzyczna w Sosnowcu:
http://www.zsmsosnowiec.pl/o_szkole/rekrutacja/
Nie przejmuj się, że na pierwszej stronie piszą o innych instrumentach, ale nie o skrzypcach. Świetne w tej szkole jest to, że są wyznaczone godziny, kiedy można przyjść na przesłuchanie.
A tu, na dole strony jest chyba informacja o ognisku przy tej szkole:
http://www.szkolnictwo.pl/index.php?id=PB2027

Ognisko w Sosnowcu:
http://www.zumi.pl/587378,Sosnowieckie_Ognisko_Muzyczne,Sosnowiec,firma.html
Wprost piszą, że uczą grać na skrzypcach, a w ogniskach nie ma prawdopodobnie ograniczeń wiekowych i wydaje mi się, że dla nastolatków ognisko jest często lepsze, niż szkoła, bo mniej wymagające, łatwiej pogodzić je z nauką.

Zadzwoń i spytaj. Powodzenia :-D
Rodziców zapraszam na forum: "Dzieciaki ze szkół muzycznych"
http://forum.gazeta.pl/forum/f,45595,Dzieciaki_ze_szkol_muzycznych.html
Dori

Postprzez Solarisu » 9 maja 2010, o 00:44

mam prawie 14 lat więc nie wiem, czy się dostanę do szkoły muzycznej.Chyba jestem za stara.Chcę zostać skrzypkiem, który może zagrać trudniejsze utwory.
Skrzypce Pengano SI Dark
Solarisu

Postprzez smyczek24 » 9 maja 2010, o 00:46

Jeśli chcesz to z pewnoscią ci się uda :) Życze jak najwiecej dobrych chęci :)
http://www.4shared.com/file/8c4ImTFi/Koobrzeg_2011.html - zdjęcia
smyczek24

Postprzez paranoja » 9 maja 2010, o 00:49

Spokojnie! Wszystko da się zrobić, zwłaszcza, że siwych włosów na głowie jeszcze nie masz ;)
Są tu ludzie zaczynający dużo później niż Ty i dobrze sobie radzą. Ja gram od 17! roku życia, a mam (no przyznam ) luźno, ale pomyślany przez prof. koncert e-moll Mendelssohna na dyplom I stopnia :D Chyba dobrze, nie? ;)
Szoruj do szkoły muzycznej, bo jak już Ci ktoś powiedział przyjmują na skrzypce do 16, a nawet nieraz 17 roku życia.
Powodzenia!
paranoja
Administrator

Pochwały: 2

Reklama
Następna strona

Powrót do Edukacja