Materiały do ćwiczeń harmonicznychInteresujące i instruktywne przykłady z literatury muzycznej do harmonicznej analizy
45,00 zł336 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Repertuar

Co trudniejsze?

Dział poświęcony repertuarowi, nutom, nagraniom

Postprzez mycha_violin » 10 kwi 2011, o 17:57

Nie wiem. Może taki temat już powstał.
Ja osobiście mam do was pytanie:
Co trudniejsze - Koncert Mendelsohna czy Symfonia Lalo?
liczę na was...
pytajcie się o inne utwory... :)
Skrzypce, których muzyka działa kojąco ma moją duszę, były kiedyś drewnem kaleczonym przez ostre dłuta.
mycha_violin

Postprzez izahe » 10 kwi 2011, o 21:41

ale czemu pytasz?;>
powiem tak, bardzo ciężko tak porównywać.
jeśli chodzi o Mendelssohna,
I cz. piekielnie trudna muzycznie, z reguły, np. mój prof. mało komu dawał tą część, bo niestety nie każdy jest na tyle dojrzały by umieć ładnie ją wykonać.
reszta części natomiast jest trudna technicznie, chociaż
jeśli chodzi o Lalo (nie grałam tych utworów) wydaje mi się że końcowe części są trudniejsze technicznie, bardzo szybkie tempa...
ale właściwie nie powinnam się wypowiadać... nie grałam tych utworów, poza tym NIE lubię ich:P i nie słucham, oj dawno nie słuchałam Lalo...:P gdy słysze I część, te oktawki, to szaleje... :P masakra.
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez mycha_violin » 11 kwi 2011, o 14:14

noo, niestety mój nauczyciel nalega abym grała któryś z tych koncertów...
ale one są już takie ograne... :shock:
Skrzypce, których muzyka działa kojąco ma moją duszę, były kiedyś drewnem kaleczonym przez ostre dłuta.
mycha_violin

Postprzez izahe » 11 kwi 2011, o 20:37

haha, mam to samo. Nie grałam tych wszystkich hitów, typu Wieniawski, Mendelssohn, Lalo, Bruch i prof nalegała bym któryś z tych grała, mówi że to taka podstawa do tego typu koncertów jak Brahms czy Czajkowski, więc wybrałam Brucha.
Bo Mendelssohna i Lalo, to chyba najbardziej ze wszyskich koncertów nie lubię:P bo właśnie są takie ograne, a szczególnie Lalo,
matko ile ja tych koncertów wykonań przez uczniów się nasłuchałam... i to niestety nie takich przyjemnych do słuchania... tak więc nie mogłabym ich grać. Współczuję. Sama bym nie wiedziała co wybrać,
zależy też które części:) ostatnie części Lalo nie są tak ograne. Czy musisz całość robić? (w której klasie jesteś?)
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez mycha_violin » 12 kwi 2011, o 15:36

właśnie ostatnio grałam Brucha... (jestem w 4 kl. llst) no niby mam grać całe i w tym całe moje nieszczęście...
mycha_violin

Postprzez bielka » 8 cze 2011, o 09:11

Ja osobiście grałam oba te "hiciory". Przyznam szczerze, że trudniej mi było oswoić się z Mendlsohnem ale to jest moje odczucie. Oba utwory są mniej więcej na tym samym poziomie trudności, tylko klimat jest zupełnie inny.
Pozdrawiam! :)
"Muzyka, cokolwiek by mówić, nie jest językiem zrozumiałym ogólnie; konieczny jest łuk słowa, by strzała dźwięku mogła wniknąć do wszystkich serc."
bielka

Postprzez Violinee19 » 16 cze 2011, o 11:43

Właśnie kilka dni temu grałam lalo na egzaminie i uwazam, ze jest to naprawde sliczny utwor. Technicznie trudny(szybkie tempo, triole, itd...), ale klimat super... Mendelsohn wydaje mi sie trudniejszy. Gorzej utrzymac klimat i wiecej problemow technicznych, ale jesli chodzi o utwory, to oba bardzo mi sie podobaja. Mendelssohna chcialabym grac w przyszlym roku szkolnym... Ciekawe, czy mi sie uda... ;-)
O, dajcie mi te małe skrzypce
Może na skrzypcach wygram
Wiatr i pochyłą ulicę
I noc, co taka niezwykła...
Violinee19

Reklama

Powrót do Repertuar