ABC form muzycznychPodręcznik pomocny w opanowaniu umiejętności praktycznej analizy, jak i wiedzy teoretycznej
32,00 zł194 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Repertuar

Co grać? Nie mam weny. Pomóżcie wybrać repertuar!

Dział poświęcony repertuarowi, nutom, nagraniom

Postprzez Rose » 2 lut 2012, o 10:52

Może ,,Łabędź" Saint-Saensa, albo ,,Wariacje na temat Pacciniego" Dancli? A z koncertów to może Koncert uczniowski G-dur Seitza(jeśli wolisz molowe tonacje to jest też koncert uczniowski g-moll tegoż samego kompozytora i na podobnym stopniu trudności) ;-)
Rose

Pochwały: 1

Postprzez rzepola » 26 lut 2012, o 15:49

Pewnie jeszcze za wcześnie, bo niby nie wiem na jakim będę poziomie, ale już proszę o pomoc, żeby móc się dokładnie osłuchac z propozycjami przed wyborem. Nie mam kompletnie pomysłu na koncert w przyszłym roku. Jestem aktualnie w II klasie SM II stopnia i gram Bacha E-dur. W zeszłym roku był Beriot a-moll. Nie chcę wyskakiwac od razu z jakimś romantycznym hitem, ale pory roku Vivaldiego są z kolei chyba za łatwe. No i nie wiem kompletnie, co mam robic. Myślałam trochę o G-dur Mozarta (grałam jego sonatę D-dur), ale Mozart to Mozart i pewnie sobie nie poradzę. Oprócz tego interesuje mnie któryś Prokofiew (raczej g-moll) i kompletnie nie wiem, co jeszcze. Macie jakieś sugestie?
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez Rose » 26 lut 2012, o 17:23

Myślę, że skoro grałaś sonatę Mozarta D-dur, to poradzisz sobie też z koncertem. Ja po Beriocie grałam koncert Brucha g-moll, ale był to skok na głęboką wodę i kosztował mnie naprawdę o wieeeeeele więcej pracy niż dotychczas, ale opłacało się. :-) A może skusisz się na koncert Vieuxtempsa d-moll nr 4 ?
Rose

Postprzez rzepola » 26 lut 2012, o 17:32

Tak kusi ten koncert strasznie... No sonata nie poszła mi najlepiej, delikatnie mówiąc, ale to był egzamin, a jak wracam do niej teraz to zaczyna coś z tego wychodzic. Brucha bym bardzo nie chciała, bo kocham ten koncert i nie chcę go zepsuc, a zepsuję na pewno. Z Vieuxtempsem mam właśnie podobny problem. Przecież one są skrajnie wirtuozowskie... Myślałam trochę o Saint-Saensie h-moll, trochę łatwiejszy technicznie, ale z drugiej strony bardzo ograny i też mnie z tego powodu jakoś bardzo nie korci... Poszukuję raczej czegoś mniej znanego. Może jakaś Bacewicz na tym poziomie, albo Różycki, Młynarski... Ja nie znam tych koncertów, a chętnie bm po nie sięgnęła.
Jeśli chcesz osiągnąć sukces, nie idź linią najmniejszego oporu, ale drogą maksymalnego doskonalenia.

If you think you can do it, or you think you can not - either way you are correct.

Otóż wydaje się, że spontaniczną, a zarazem najbardziej adekwatną odpowiedzią na piękno jest zachwyt.
rzepola
Moderator

Postprzez Rose » 26 lut 2012, o 20:27

Oj, myślę że Saint-Seans wcale nie jest prostszy technicznie. Ale śmiało możesz sięgnąć po koncerty Różyckiego i Młynarskiego. Co do Bacewicz, jej koncerty nie wciągają mnie aż tak bardzo. Co innego jej miniatury skrzypcowe :-D
Rose

Postprzez izahe » 27 lut 2012, o 22:05

Saint-Seans jest dość trudny technicznie, ale bardzo dużo daje!
4 Vieuxtempsa jest o wiele prostszy, grałam oba CAŁE te koncerty więc wiem co mówię:)
ja w III klasie II st grałam koncert Vieuxtempsa II, bardzo trudny technicznie, nie wiem co to miało znaczyć ale też wiele daje.
Jeśli chodzi o Prokofieva, Młynarskiego to jeszcze o wiele za wcześnie, Bacewicz również
raczej polecam tego Vieuxtempsa nr 4 albo Brucha, Bruch I cz. jest do zrobienia w 3gim, ja robiłam w całości w tamtym roku, jeśli chodzi o pierwszą część to nie ma problemu by to zrobić perfekcyjnie!:)
Saint-Saens też można ugrać cz.1 ale to już będzie więcej roboty, niby tam jest kilka przebiegów szesnastkowych, kilka linijek! a tak cholernie nie do wygrania!:P a jestem biegłościowo dobra, może kiedyś było inaczej, można dostać niezłą zwiechę:P
a może Kabalewski? w sumie niby się go wcześniej gra, ale jest też co robić i jest bardzo piękny:)
jeśli chodzi o Mozarty to jeszcze się ich narobisz:)
chyba że faktycznie chcesz tego Mozarta, prawdę mówiąc jego nigdy za wiele, cholernie porządkuje gre.
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez rzepola » 27 lut 2012, o 23:11

Mozarta kocham bardzo bardzo i chcę zagrać wszystkie jego koncerty, więc dobrze zacząć wcześnie. Bruch na pewno odpada - nie jestem dostatecznie dobra. Co do Saint-Saensa i Vieuxtempsa 4, to nie wiedziałam, że sprawa tak się ma na rzeczy, słyszałam wręcz, że Saint-Saens jest do zrobienia, ale jeśli tak, to może i Vieuxtemps?
Co do Kabalewskiego, to z wprawek wolę ćwiczenia palcowe Schradiecka :-P .
Dzięki bardzo za odpowiedzi!

PS A marzenie o Lalo pozostanie w sferze marzeń?

rzepola
Moderator

Postprzez Rose » 27 lut 2012, o 23:51

Myślę że Bruch ( Icz.) lub Lalo jest zdecydowanie lepszy do gry po Beriocie i Bachu. Co do Saint-Saensa, to Izahe ma rację, te linijki szesnastek dają nieźle popalić.
Rose

Postprzez rzepola » 28 lut 2012, o 12:26

No to zostaje Lalo albo Mozart, albo coś zupełnie innego, co mi pan wybierze.
Jak tak patrzę na tego Vieuxtempsa 4, to nie wierzę, że to jest łatwiejsze od Saint Saensa...

rzepola
Moderator

Postprzez izahe » 28 lut 2012, o 21:10

On tylko strasznie wygląda;] pełno małych mrówich nutek, ale do wygrania spokojnie! To jest chyba najprostszy koncert ze wszystkich proponowanych tutaj. Tylko tak na dobrą sprawę jesteś w II klasie ja to grałam na dyplomie ale w całość bo trzeba robić cały koncert, a tu jest już dużo trudniej wybrać coś co ugrasz w całości ładnie...;/ no i wypadło na to... , ale pierwszą część spokojnie grać można wcześniej, koleżanka to grała w III kl.
mówisz że grasz Bacha E-dur koncert? to szukasz koncertu na którą klasę?
a profesor coś proponował?
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez rzepola » 29 lut 2012, o 12:43

Szukam na trzecią. Profesor na razie nie myśli o przyszłym roku, bo też i wybór koncertu zależy od tego, jaki zrobię postęp, a kilka miesięcy jeszcze zostało. W tym Vieuxtempsie to ja widzę miliony dwudźwieków, jakichś pasaży itp. i przeraża mnie to. Jakoś mnie ciągnie do Lalo - zrobię sobie na nim fajny taki mocny dźwięk.
Wiadomo, że ostatecznie zdam się na decyzję nauczyciela.

rzepola
Moderator

Reklama
Poprzednia strona

Powrót do Repertuar