ABC form muzycznychPodręcznik pomocny w opanowaniu umiejętności praktycznej analizy, jak i wiedzy teoretycznej
32,00 zł194 str. B5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Akademia Muzyczna

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez yamada » 10 kwi 2010, o 22:20

Lady_Violinist napisał(a):A co możecie powiedzieć o Akademiach Muzycznych? Wybieracie się na nie?
Nie wiecie czy trudno jest się dostać?

Ostatnio marzy mi się AM w Gdańsku.... Jeśli macie jakies informacje o tej szkole, oprócz tych na stronie internetowej to piszcie:)

violinist17 napisał(a):Najtrudniej dostać się na akademię w Poznaniu i w Warzsawie. Są to dwa najlepiej kształcące ośrodki w naszym kraju. Uczą tam najlepsi profesorowie. Z tego co wiem Kraków też szczyci się dużą renomą. Co do Gdańska i wrocławia to poziom tych szkół nie jest najlepszy jesli chodzi o skrzypce.
Jeśli macie pytania to zadawajcie. Teraz dużo się tym interesuje , bo już za rok dyplom i wstępne egzaminy na uczelnię....

.

[ Dodano: 2006-11-11, 17:31 ]
Jednak nie akademia jest najważniejsza , a profesor , który będzie nas uczyć. Bardzo dużo od niego zależy, jednak najwięcej od nas samych. SSkrzypce to instrument , któremu powinno się poświećić bardzo dużo czasu, bo jest bardzo wymagający.
Dużą alternatywą dla zdających jest fakt ,że przy zdawaniu na akademię sama gra nie decyduję o dostaniu się . Wazdne sa egzaminy i punktacja z pozostałych egzaminów np. z kształcenia słuchu, historii muzyki, rozmowy kwalifikacyjnej. Co do egzaminu z insrtumentu wygląda to tak,że oprócz zagrania dyplomu , jest takze egzamin klauzurowy , a takze z czytania nut a 'vista.
Jeśli ktoś naprawde gra świetnie to i tak się dostanie na akademię, nawet jesli obleje pozostałę egzaminy. Z kolei jesli ktoś nie gra wyróżniająco to pozostałe dobrze zdane egzaminy będą dla tej osoby alternatywą na zdanie do akademii.
yori kesshite...
yamada

Pochwały: 1

Postprzez izahe » 14 kwi 2010, o 20:58

Kurcze, nie wiem co robić z tą całą AM, nie wiem czy i gdzie zdawać i do kogo........
na pewno będę zdawać do swojego miasta.... ale wszyscy mi radzą żebym jednak próbowała gdzieś indziej...... jakieś propozycje?
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez Jadamusek » 14 kwi 2010, o 23:07

Poznań (Bryła, Kaliszewska), Kraków (Tarcholik, Kwaśny), Katowice (Krzeszowiec, Mokrus, Skowronek, Pławner), Wrocław (Bryła również)... Masa tego... :)
"Jak ćwiczysz - tak grasz" :)
Jadamusek

Postprzez Namizawa » 14 kwi 2010, o 23:20

A może Warszawa? Chociaż mam wrażenie czytając wypowiedzi zazwyczaj mało kto chyba bierze ją pod uwagę
Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten.

Skrzypce są nagie. Mają chude ramionka. Niezdarnie chcą się nimi
zasłonić. Płaczą ze wstydu i zimna. Dlatego. A nie, jak twierdzą recenzenci
muzyczni, żeby było piękniej. To nieprawda. Z.Herbert
Namizawa

Pochwały: 4

Postprzez Jadamusek » 14 kwi 2010, o 23:24

Warszawa bez znajomości nie ma szans... tam trzeba chodzić to takiego Staniendy pół roku żeby wziął na rok... MASAKRA!!!
Jadamusek

Postprzez izahe » 15 kwi 2010, o 11:16

Jakoś mi się nie widzi Bryła:P
wiem wiem, z resztą Jadamusek rozmawiałam z Tobą na ten temat;)
myślałam raczej o mniej obleganych miastach niż Poznań- gdzie nie ma szans:P Warszawa czy Kraków, za daleko!:P
Łódź- prof. mnie namawia, Gdańsk? Wrocław? - tu też ostatnio jest bardzo popularne miejsce dla studentów, niestety;/
izahe
Moderator

Postprzez Jadamusek » 15 kwi 2010, o 19:45

Wszedzie ludzie sa...
Nic nie zrobisz, musisz cos wybrac... Internat i wio! studiować :D
Jadamusek

Postprzez Kyszka » 15 kwi 2010, o 23:26

Ludzie chwalą sobie akad. w Gdańsku... ;-)
Kyszka

Postprzez maaniek » 15 kwi 2010, o 23:42

o Gdańsku też słyszałam raczej same pozytywy. mnie się marzy Warszawa.. ale z racji realiów oraz miejsca zamieszkania, to w grę wchodzą chyba jedynie Kraków, Kato i Wrocław. wybór jest duży. ale czemu tak trudno się dostać? :(
skrzypce to kumple, nie żarcie.
maaniek

Postprzez altowiolistka » 15 kwi 2010, o 23:44

jakby nie patrzeć to wszędzie jest konkurencja, uczelni artystycznych jest na tyle mało, że tak naprawdę wszędzie jest tłok. ja stawiam na Kraków/Katowice :)
www.archetti.pl
altowiolistka

Postprzez burzuj » 16 kwi 2010, o 20:11

altowiolistko, a do kogo chcesz iść do Krakowa?
"(...) a oni szli w tych łunach wolno, że aż się w oczach mieniło od tych wstążek, piór pawich, kwiatów, czerwonych portek, pomarańczowych wełniaków, chustek, kapot białych - jakoby ten zagon, rozkwitłymi kwiatami pokryty (...)"
/W. Reymont, "Chłopi"/
burzuj

Postprzez altowiolistka » 17 kwi 2010, o 01:57

do prof. Pisarskiego, zobaczymy, czy cokolwiek z tego wyjdzie :)
www.archetti.pl
altowiolistka

Postprzez Violinistka » 17 kwi 2010, o 13:18

Polecam i reklamuję niedocenianą Łódź :) Jest paru naprawdę dobrych pedagogów (mowa o skrzypcach, jak gdzie indziej-nie wiem), niepowtarzalny klimat na uczelni, mnóstwo pozytywnych ludzi... ani chwili nie żałowałam że tam studiuję, pomimo że miasto może niezbyt urokliwe bo nieodnowione. Niemalże co chwila kursy ze znanymi profesorami, niedawno mieliśmy dr'a Tarcholika, prof. Katrin Scholz, pojutrze przyjeżdża prof. Zienkowski, w maju ponoć W. Wiłkomirska :) W razie pytań pisać. Pewnie z co niektórymi spotkam się na wstępnych ;)
Violinistka

Postprzez izahe » 21 kwi 2010, o 12:26

Violinistka kurcze, Łódź....... prof. mnie ciągle namawia...... może spróbować, ale chyba nie ma sensu tam przyjeżdżać tylko na egzaminy wstępne, bez wcześniejszych konsultacji prawda?........ tym bardziej patrząc na moją sytuację........................ co myślisz????
izahe
Moderator

Postprzez donrastor » 22 kwi 2010, o 02:43

Jest jeszcze jeszcze pare mlodych wilkow na scenie, chocby Kabara w Krk...
donrastor

Reklama
Następna strona

Powrót do Edukacja