Harmonia - część 1Podział na dwie części odpowiada podziałowi na pierwszy i drugi rok nauczania harmonii ogólnej
55,90 zł254 str. A5, miękka oprawa
sklep muzyczny
sklep muzyczny
 Smyczkowo.pl » Muzyka » Edukacja

Akademia Muzyczna

Wasze problemy, problemy dotyczące techniki gry, nauki gry na instrumencie

Postprzez altowiolistka » 14 lis 2010, o 14:01

Na studia płatne też musisz zdać egzamin i obejmuje on taki sam materiał, więc niezależnie od tego na jaki tryb studiów się wybierasz, musisz mieć wiedzę i umiejętności na określonym poziomie. A dyplomu szkoły muzycznej mieć nie trzeba, więc wszystko przed tobą, jeśli tylko masz siłę i chęci ;)
www.archetti.pl
altowiolistka

Pochwały: 1

Postprzez raj0r » 17 lis 2010, o 19:09

czy bardziej oblegany jest kierunek instrumentalistyka -> skrzypce, czy kierunek kompozycja? Gdzie jest się trudniej dostać?
raj0r

Postprzez miy » 18 gru 2010, o 00:57

Skrzypce są (napewno) dużo bardziej oblegane. Jeżeli chodzi o dostanie się na AM na ten kierunek to do łatwych to nie należy. Z kolei na kompozycję trzeba mieć w paluszku całą harmonię i z pewnością pewien rodzaju dryg, ale to chyba mimo wszystko łatwiejsze ;)
" (...) Prędkość wibracji jest sprawą osobistą i bardzo intymną "
-doc.R.Grainer

Bądźmy wyrozumiali !:x

http://www.youtube.com/watch?v=KL6qKA0pyLU&feature=related

Nodame Cantabile
Megumi-chan - Schubert, Sonata a-moll *.*
miy

Postprzez violingirl » 30 lip 2011, o 18:27

Cześć:) słuchajcie co myślicie o studiach na AM kierunek- edukacja artystyczna w zakresie sztuk muzycznych? bardzo jestem ciekawa waszych opinii,pozdrawiam:)
violingirl

Postprzez Reszka » 2 wrz 2011, o 02:03

Co do konsultacji... Zdawałam 1 raz. Zdałam bez konsultacji, ale na studia płatne. Zdawałam 2 raz bez konsultacji. Dostałam się na dzienne. Mnie sie udalo, ale nie wiele jest takich. Jesli jest w Tobie potencjał, wystarczy raz pójsc na lekcje do odpowiedniej osoby, byle by tylko Ciebie wcześniej - przed wstępnymi - ktoś zauważył. Prócz zdolności manualnych liczy się również to czy szybko realizuje sie uwagi i czy jest się muzykalnym, wrażliwym na wszystko co w muzyce jest ukryte...
Zyczę wszystkim kandydatom powodzenia.

Na kompozycji liczy się nie tylko harmonia, dzis tez w dużej mierze komponuje sie wykorzystując komputerowe brzmienie i elektroniczne efekty. Są do tego specjalne programy. Nie tylko myslcie o tym czy jest to kierunek oblegany, ale też czy bedziecie miec po tym prace. najlepiej studiować jednocześnie dwa kierunki, tak by móc część przedmiotów sobie przepisać, te które się dublują. Studiowanie 2 kierunków jest bardzo trudne zwłaszcza przy instrumentalnym, gdzie trzeba po prostu cwiczyc. Często ludzie biorą sobie zupełnie inne studia dodatkowe, np. psychologie czy cos tam innego humanistycznego i ciągną dwa kierunki, jest to wtedy możliwe bo można wziąc ksiązke do autobusu i uczyć się w kazdej wolnej chwili, natomiast cwiczyc w autobusie na instrumencie nie można. Ale ludzie dają rade przy dwóch zupełmie odmiennych kierunkach jednocześnie.
Reszka

Postprzez izahe » 2 wrz 2011, o 12:07

W Szczecinie były te kierunki na dwóch oddzielnych uczelniach. na AM i uniwerku.
Moja siostra studiowała więc mogę się wypowiedzieć. Po szkole II st. na uniwerku na Edukacji nie miała co robić, poziom żałosny, ludzie uczyli się nut, a że miała drugi kierunek to stwierdziła że pójdzie na edukacje by mieć wyższe stypendium;p ale poziom nie zachęcał do zostania tam na dłużej, przeniosła się na AM i tam było trochę co robić, wyższy poziom.
Ogólnie kierunek bardzo wszechstronny, niby wiele można po nim robić ale niektórzy mówią że wiele ale tak naprawdę i nic.
Ale zawsze to kierunek muzyczny. :)
powodzenia!:)
weź moje skrzypce i zagraj tak jak ja...
izahe
Moderator

Pochwały: 5

Postprzez sledzik » 18 lut 2012, o 18:54

A jakie uczelnie polecacie jeśli chodzi o altówkę? I jakich profesorów? Bo właściwie to jeszcze trochę czasu mam, ale wypadałoby się zorientować, nawiązać kontakty. W jaki sposób można dostać się na konsultacje?
Ile bywa chętnych i ile jest miejsc na studia?
http://chmil.deviantart.com/

Licence to Interpret
Starring: The Viola Player - agent 000, or even less...
"My name is Player, Viola Player"
sledzik

Pochwały: 2

Postprzez altowiolistka » 18 lut 2012, o 21:20

W Katowicach po prostu przychodzisz lub dzwonisz do profesora i umawiasz się z nim na konsultacje, jeśli ma czas to na pewno się zgodzi, oprócz tego są dni otwarte gdzie możesz przyjść i coś zagrać, pogadać z profesorami i dowiedzieć się co nieco o studiach od innej strony. Miejsc jest zazwyczaj tyle ile dyplomantów, w tym roku mamy 5 dyplomantek na V roku i 2 na III, więc odpowiednio tyle przyjmą na studia I i II st. Oczywiście, jeśli ktoś się spodoba, to wiem, że profesorowie w komisji nieraz walczą o swoich faworytów.
www.archetti.pl
altowiolistka

Postprzez sledzik » 18 lut 2012, o 21:32

Aha, a takie konsultacje jak zadzwonię i się umówię, to są raczej płatne, czy nie płatne, czy zależy od profesora?
No i do jakiego profesora uderzać? :)

Licence to Interpret
sledzik

Postprzez altowiolistka » 19 lut 2012, o 01:36

dni otwarte są oczywiście za darmo. ja nie zapłaciłam za lekcję z moją profesorką, nie wiem jak jest u innych wykładowców. Radzę się udać do prof.Mrożek-Loski lub do prof.Wykurza, ewentualnie prof. Jochemczyk, ale nie wiem czy on będzie chciał jeszcze udzielać konsultacji.
www.archetti.pl
altowiolistka

Postprzez sledzik » 19 lut 2012, o 01:53

Dzięki ;) Szkoda tylko, że mam tak daleko do Katowic, ale może się wybiorę :)

Licence to Interpret
sledzik

Reklama
Poprzednia strona

Powrót do Edukacja